Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ľudstvo čelí ďalšiemu vážnemu problému: Oceány zazelenali
Zdielať na
Video

Ľudstvo čelí ďalšiemu vážnemu problému: Oceány zazelenali

Zdroj: Ian Schneider/Unsplash

NASA zaznamenala v oceánoch niečo znepokojujúce.

NASA má satelit s názvom Aqua, ktorého úlohou je monitorovať farbu oceánov. Výskumníci teraz analyzovali údaje za posledné dve desaťročia a dospeli k znepokojujúcemu záveru, že v rokoch 2002 až 2022 došlo k veľmi výraznej zmene farby oceánov o 56 percent - najmä v tropických a subtropických oblastiach.

Výskum NASA bol uverejnený v časopise Smithsonian Magazine, kde sa opisuje, že oceány v okolí rovníka sa stali zelenšími a že túto zmenu farby nemožno vysvetliť len prirodzenými medziročnými výkyvmi.

Farba oceánu závisí od množstva organických látok v jeho horných vrstvách. Modrejšia farba znamená, že je tam menej organizmov, a v zelenších vodách je viac fytoplanktónu, známeho aj ako fotosyntetizujúce morské riasy, ktoré sú základom morského potravinového reťazca a poskytujú potravu pre zooplanktón a ryby.

Fytoplanktón je veľmi dôležitý pre zmenu klímy, pretože pohlcuje približne tretinu ľudských emisií oxidu uhličitého. A zmena farby znamená, že sa zmenilo zloženie a rozmiestnenie planktónu, pretože otepľovanie vody spôsobuje, že sa v nej menej miešajú rôzne vrstvy vody a živiny môžu prúdiť od dna nahor. Treba tiež dodať, že vrstvy vody sa nemusia nevyhnutne zazelenať na miestach, kde sa povrch otepľuje.

Zelenkavá zmena v oceánoch je v súčasnosti viditeľná len zo satelitných údajov, voľným okom nie je viditeľná.

Súvisiace články