Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový objav v Slnečnej sústave: Vesmírny teleskop našiel niečo obrovské!
Zdielať na
Video

Nový objav v Slnečnej sústave: Vesmírny teleskop našiel niečo obrovské!

Zdroj: NASA/JPL

James Webb prináša úžasné snímky a prevratné objavy takmer ako na bežiacom páse.

Vesmír je temný, chladný a nekonečný a jeho neznáme hlbiny vždy prekvapujú ľudskú myseľ túžiacu po poznaní. Najnovší objav vesmírneho teleskopu Jamesa Webba je práve takýmto objavom: na Saturnovom mesiaci Enceladus objavil obrovský gejzír vodnej pary, ktorý vystreľuje stovky kilometrov do vesmíru.

Enceladus je ľadový mesiac s hrubou vrstvou ľadu na povrchu. Už dlho je stredobodom vedeckého záujmu, pričom merania z rotácie mesiaca naznačujú, že pod ľadovou škrupinou sa nachádza obrovský oceán, ktorý by mohol byť domovom jednoduchších foriem života. Vodné prúdy, ktoré vesmírny teleskop zaznamenal, pravdepodobne pochádzajú z hydrotermálnych prieduchov na dne oceánu - hypotézu podporuje prítomnosť oxidu kremičitého v oblaku pary, ktorý je bežnou zložkou materiálu planetárnej kôry.

Vodné trysky boli na Encelade prvýkrát objavené v roku 2005, keď sonda NASA Cassini zistila ľadové častice vyvierajúce z veľkých trhlín na mesiaci, známych ako "tigrie pruhy". Výrony sú také silné, že ich materiál vytvára okolo Saturnu prstenec. Analýzy ukázali, že výtrysky obsahujú metán, oxid uhličitý a amoniak, organické molekuly, ktoré sú chemickými stavebnými kameňmi potrebnými na rozvoj života. V tomto svetle je možné, že tieto plyny produkujú určité formy života, ktoré sa nachádzajú hlboko pod povrchom Enceladu.

Vedci z NASA v súčasnosti zvažujú niekoľko misií na hľadanie známok života na ľadovej oblohe. Plánovaná sonda Enceladus Orbilander by obiehala okolo mesiaca šesť mesiacov, prelietavala nad vodnými tryskami a zbierala vzorky. Sonda by potom pristála na ľadovom povrchu. Orbilander by niesol celý rad prístrojov na molekulárne merania a analýzy, ako aj sekvenátor DNA a mikroskop. Okrem toho by sa na diaľkové skenovanie mesačného povrchu použili kamery, rádiolokátory a lasery.

Ďalšia navrhovaná misia by zahŕňala aj vyslanie autonómneho "hadieho robota" na Enceladus, kde by sa mobilné zariadenie mohlo použiť na prieskum vodných hĺbok a iných ťažko dostupných oblastí pod povrchom. Robot s názvom Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) by používal kamery a lidar na navigáciu v neznámom prostredí oceánu Enceladu.

Obrovský gejzír, ktorý objavil vesmírny teleskop Jamesa Webba, teda nie je len fascinujúcim prírodným javom, ale môže ukrývať aj známky života. Enceladus, vzdialený ľadový mesiac obiehajúci okolo Saturnu, by mohol byť dôkazom, že život existuje nielen na Zemi, ale aj inde vo vesmíre.

Výskum vesmíru nám pomáha nielen pochopiť hviezdy a planéty, ale aj hľadať známky života. Gejzír nájdený na ľadovej oblohe stelesňuje nádej, že možno nie sme vo vesmíre sami. A objav vesmírneho teleskopu Jamesa Webba je ďalším krokom smerom k ďalšiemu rozširovaniu našich vedomostí a chápania vesmíru.

;

Súvisiace články