Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záhadné monštrum v Európe: Vedci netušia odkiaľ prichádza
Zdielať na
Video

Záhadné monštrum v Európe: Vedci netušia odkiaľ prichádza

Zdroj: Unsplash

Zdá sa, že nebezpečné predátory môžeme nájsť na tých najneočakávanejších miestach.

Dnes máme tendenciu myslieť si, že o našej planéte a jej súčasnom i minulom živote vieme všetko. Život nám však protirečí na každom kroku a stále sa nám darí rozširovať naše poznatky o živote na Zemi objavovaním doteraz neznámych druhov. Najzaujímavejšie je, že niekedy sa rozhodujúce objavy udejú na nečakaných miestach.

David Martill, profesor paleobiológie na Portsmouthskej univerzite v Spojenom kráľovstve, si prezeral skameneliny v múzeu Abingdon County Hall, keď náhodou narazil na veľký kus stavca, ktorý ho zaujal. Keď sa naň opýtal kurátora múzea, ten mu prezradil, že v sklade majú ďalšie tri úlomky kostí, ktoré by mohli patriť tomu istému tvorovi. Ako sa ukázalo, náhodne nájdené kosti by mohli úplne prepísať naše doterajšie poznatky.

Nález starý 152 miliónov rokov, pochádzajúci z konca jury, patril doteraz neznámemu druhu obrovského vodného dravca, pliosaurovi. Úlomky kostí naznačujú, že mohol byť veľký až 15 metrov a jeho zuby ostré ako britva, pripomínajúce dýky, mohli vyvíjať silu hryzenia väčšiu ako u známeho Tyrannosaurusa rexa. Bol to najväčší morský predátor svojej doby, skutočná Godzilla, ktorá naháňala strach svojmu okoliu.

Najväčším doteraz známym pliosaurusom bol kronosaurus, ale aj ten bol s dĺžkou 11 metrov trpaslík popri jeho novoobjavenom príbuznom. Tieto fantastické tvory pravdepodobne číhali v temných hlbinách a prepadávali svoju korisť štyrmi mohutnými plutvami podobnými pádlam. Pred tým, ako sa ich zjedli, mohli svoju korisť rozhrýzť na polovicu.

David Martill tiež povedal, že by ho neprekvapilo, keby sa jedného dňa našli pozostatky ešte väčšieho exemplára. Ako ukázal tento prípad, prehistorický svet v sebe stále ukrýva mnoho úžasných vecí, ktoré môžeme objaviť. Niekedy sa výskumníci ani nemusia vydať do terénu, aby ich našli, stačí sa len trochu viac poobzerať po múzejných zbierkach.

Nasledujúce video poskytuje náhľad do úžasného sveta skôr objavených pliosaurov.

Súvisiace články