Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Tajomstvá Titaniku: Nebezpečné tvory útočia na vrak!
Zdielať na
Video

Tajomstvá Titaniku: Nebezpečné tvory útočia na vrak!

Zdroj: YouTube/OceanGateExpeditions

Katastrofa Titanicu dodnes straší ľudí a jeho vrak ukrýva mnoho tajomstiev.

Nie nadarmo sa katastrofa Titanicu stala jednou z určujúcich udalostí moderných dejín. Osud obrovského a podľa jeho tvorcov nezničiteľného zaoceánskeho parníka je zahalený rúškom tajomstva, z ktorých mnohé dodnes nie sú zodpovedané. Jedno je isté: tragická udalosť ukázala, že napriek veľkým vynálezom a nepretržitému pokroku má ľudstvo k dokonalosti ešte ďaleko.

Uplynulo 111 rokov od tragickej nehody, pri ktorej sa potopil najveľkolepejší zázrak techniky svojej doby, 269 metrov dlhá obrovská loď, ktorá sa zrazila s ľadovcom. Mnohí skúmali okolnosti nehody a snažili sa čo najpresnejšie zrekonštruovať osudnú plavbu, ale stále zostáva niekoľko otáznikov okolo dramatického príbehu.

Film Titanic, ktorý režíroval James Cameron a ktorý bol uvedený do kín v roku 1997, urobil z predstaviteľa hlavnej úlohy Leonarda DiCapria nielen celosvetovú senzáciu, ale prekonal aj kasové rekordy. S tržbami takmer 2,3 miliardy dolárov to bola veľká návratnosť investovaných 200 miliónov dolárov, ale úspech filmu mal ešte jeden dôležitý prvok: vrátil zabudnutú katastrofu do povedomia verejnosti.

Z popularity tejto témy profitovala okrem zábavného priemyslu aj veda, keďže záujem ľudí o túto tému uľahčil získavanie finančných prostriedkov na expedície zamerané na hľadanie vrakov. A výskum odhalil mnoho zaujímavých faktov, z ktorých mnohé ďaleko presahujú príbeh nešťastnej lode.

Magazín Discover uviedol, že vedci skúmajúci vrak Titanicu boli šokovaní tým, ako rýchlo sa zvyšky lode rozkladajú. Takmer rok po roku možno sledovať, že tento proces sa niekedy zrýchľuje, inokedy mierne spomaľuje, ale ide o nepretržitý proces, ktorý prebieha v hlbinách a nešetrí žiadnu časť zaoceánskeho parníka. Snažili sa nájsť odpoveď na otázku, čo by mohlo byť hlavnou príčinou tohto rýchleho rozkladu, a odpoveď môže mnohých prekvapiť.

Príčinou je druh baktérie s názvom Halomonas titanicae. Tento konkrétny mikrób je baktéria oxidujúca železo, ktorá získava energiu pre život a rast premenou rozpusteného železa na nerozpustný oxid železa alebo hrdzu, ktorú potom spotrebuje. Týmto spôsobom pomáha odstraňovať nečistoty z hlbokých vôd a udržiavať oceánsky ekosystém.

Vedci odhadujú, že vrak Titanicu by mohol byť úplne zničený v priebehu niekoľkých desaťročí, ale tento smutný proces by mohol pomôcť lepšie pochopiť baktérie, ktoré žijú v extrémnych prostrediach a ktoré by jedného dňa mohli kontrolovaným spôsobom prispieť k čisteniu morských trosiek.

Súvisiace články