Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Uprostred jazera v Európe našli obrovskú 10-kilometrovú štruktúru: Odhalí sa tajná história ľudstva?
Zdielať na
Video

Uprostred jazera v Európe našli obrovskú 10-kilometrovú štruktúru: Odhalí sa tajná história ľudstva?

Zdroj: Facebook/Kanton Thurgau

Na dne európskeho jazera sa našla úžasná štruktúra.

Po celom svete je mnoho neolitických útvarov, z ktorých najznámejší je Stonehenge v Anglicku, jedna z najpozoruhodnejších stavieb na svete. V posledných desaťročiach sa však podobné štruktúry našli aj v Španielsku a Portugalsku.

Desaťkilometrový útvar nájdený na dne Bodamského jazera je známy aj ako podvodný Stonehenge, keďže bol postavený približne v rovnakom čase ako ikonická anglická stavba. Bodamské jazero, ktoré leží na hranici troch európskych krajín, Švajčiarska, Nemecka a Rakúska, na úpätí Álp, je jedným z najväčších jazier v strednej Európe.

Na dne jazera sa nachádza 170 kamenných kolov, ktoré sú usporiadane poukladané za sebou. Objav bol oznámený v roku 2021 na viacerých vedeckých fórach. Kamenné hromady môžu byť vysoké až 2 metre a zvyčajne sú široké 4 metre. Odborníci zatiaľ nevedia, aký bol účel mohýl, ale ich existencia naznačuje, že v oblasti žili organizované komunity. Pred niekoľkými tisícročiami bola totiž hladina vody v Bodamskom jazere podstatne nižšia ako v súčasnosti.

Na kamenných hromadách sa našli aj stopy po úderoch kamennou sekerou. V oblasti sa našli stopy po niekoľkých neolitických dedinách a podobné stavby sa v minulosti našli aj v oblasti jazera.

Vedci špekulujú o účele týchto štruktúr, mnohí predpokladajú kultovú funkciu, ale niektorí odborníci im pripisujú aj funkciu označovania hraníc alebo dokonca funkciu pochovávania.

Súvisiace články