Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ohromujúce oznámenie NASA, veľkolepý dôkaz nájdený na Marse: Asi jeden z najdôležitejších vedeckých príbehov roka
Zdielať na
Video

Ohromujúce oznámenie NASA, veľkolepý dôkaz nájdený na Marse: Asi jeden z najdôležitejších vedeckých príbehov roka

Zdroj: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Obrovské oznámenie z NASA.

V posledných rokoch sme si zvykli na neustály prúd správ o vedeckých témach z oblasti vesmíru a existujú najmä tri horúce témy, ktoré si vybudovali serióznu čitateľskú obec. Patrí k nim projekt NASA Artemis, ktorého cieľom je návrat človeka na Mesiac v roku 2027, pôsobivý mechanizmus odosielania snímok vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba a projekt Mars, s rovermi Perseverance a Curiosity.

V prípade Perseverance ide o hľadanie presvedčivých dôkazov, že na červenej planéte mohol kedysi existovať život, a ak áno, tak aj podmienky, za ktorých mohol skončiť.

Vesmírna agentúra teraz vydala dôležité oznámenie.

Sonda Curiosity teraz našla niečo presvedčivé o niekdajšej prítomnosti vody na Marse. Žiadny podobný dôkaz sa na planéte doteraz nenašiel. Teraz sa v marťanských horninách našli zvlnené obrazce, presne také, aké vytvára voda v piesku po tom, ako robia vlny, ktoré dorazia na. Predpokladá sa, že tu kedysi mohli prúdiť jazerá alebo moria.

Objav je naozaj kuriózny, pretože sa uskutočnil na mieste, o ktorom sa doteraz predpokladalo, že je povrch bol vždy suchý. Je to ďalší krok k pochopeniu toho, ako sa Mars mohol v priebehu miliónov rokov stať ľadovou, nehostinnou planétou, keď bol kedysi planétou bohatou na vodu a podobnou Zemi. Vedci teda skúmajú neuveriteľne zložitý proces, pretože dezertifikácia a vysychanie Marsu muselo byť veľmi zložitým súborom udalostí. 

Zábery veľkolepého objavu si môžete pozrieť aj v tomto videu:

Súvisiace články