Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľké tajomstvo na Marse odhalené: Prípadom sa zaoberá NASA
Zdielať na
Chill

Veľké tajomstvo na Marse odhalené: Prípadom sa zaoberá NASA

Zdroj: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Prelomový výskum z Marsu.

NASA je posadnutá Marsom. Pustili sa do rozsiahleho projektu, ktorý je už v 9. časti a čoskoro odhalí svoje výsledky verejnosti, informuje Indiatoday.

Rover Perseverance dostal príkaz, aby počas nasledujúcich dvoch mesiacov rozmiestnil celkovo 10 titánových trubíc so vzorkami hornín a pôdy z povrchu červenej planéty. Získané vzorky budú uložené na mieste nazvanom "Three Forks", ktoré je prvým takýmto úložiskom vzoriek na inom svete.

Toto úložisko bude slúžiť aj ako záloha pre prípad, že by Perseverance nemohla doručiť vzorky do zbernej misie. V takom prípade by sa namiesto toho privolala dvojica vrtuľníkov na odber vzoriek, aby dokončili prácu. NASA uviedla, že rover za viac ako dva roky pobytu na Červenej planéte odobral celkovo 17 vzoriek. Rover už predtým získal aj kus pieskovca z Marsu, ktorý by mohol objasniť vlhké prostredie, v ktorom pieskovec vznikol. Podľa NASA boli niektoré častice v hornine dopravené do lokality starodávnou marťanskou riekou.

"To znamená, že máme informácie o tom, aká bola situácia ďalej po rieke,"

 - uviedla NASA.

Takéto horniny, skúmané zblízka, by nám po prvýkrát mohli pomôcť pri konkrétnom datovaní marťanského povrchu. Vedci často odhadujú vek podľa počtu kráterov v oblasti (čím viac kráterov = tým starší).

Rover Perseverance, ktorý na Marse ukladá titánové trubice, s napätím očakáva svoju ďalšiu misiu. Deviata trubica (ktorá bude vyzdvihnutá budúcou misiou), obsahuje vzorky vyvretých hornín. Bola získaná z miesta pristátia rovera Perseverance v kráteri Jezero na červenej planéte. Vzorky hornín by mohli vedcom poskytnúť nové poznatky o najstaršej histórii oblasti dna jazera a ďalšie informácie o histórii Marsu.