Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na oblohe nad Havajom sa objavil desivý vír: Neskutočný záber zachytený na videu
Zdielať na
Video

Na oblohe nad Havajom sa objavil desivý vír: Neskutočný záber zachytený na videu

Zdroj: YouTube/Subaru-telescope

Výskumníci stále hádajú, čo by to mohlo byť, ale majú dobrý odhad.

Jednou z najnaliehavejších otázok, ktorým ľudstvo v súčasnosti čelí, je, či sme vo vesmíre naozaj sami. Čím viac miest v Slnečnej sústave preskúmame a čím ďalej sa dostaneme do nekonečného vesmíru, tým viac nás prepadá pocit vesmírnej samoty.

Mnohí ľudia sa snažia upnúť na rôzne javy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú nevysvetliteľné, v nádeji, že sa mimozemšťania konečne odhalia a skontaktujú sa s nami. Jeden takýto nádejný úkaz sa objavil nad Havajom v polovici januára.

Nočná obloha amerického súostrovia oslnila vedcov neobyčajným pohľadom. Pre bežných ľudí bola sotva viditeľná, pretože netrvala dlho a objavila sa v skorých ranných hodinách a spočiatku nebola nápadná.

Na videu na konci tohto článku môžete vidieť, že spočiatku to bola len rýchlo sa pohybujúca bodka na čiernej oblohe. Potom sa zrazu zväčší, akoby sa rozdelila na dve časti, a nakoniec sa zmení na modrasté špirálovité rameno, ktoré sa otáča v smere hodinových ručičiek.

Odborníci sa domnievajú, že úkaz, ktorý zaznamenal japonský teleskop Subaru, môže mať niečo spoločné so spoločnosťou SpaceX Elona Muska, ktorá v rovnakom čase vypustila raketu Falcon 9. Kozmická loď niesla americký vojenský satelit, ktorý umiestnila na obežnú dráhu okolo Zeme, a šťastní japonskí vedci mohli byť svedkami tejto operácie.

Tu je šokujúce a celkom neskutočné video špirálového javu:

Súvisiace články