Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tajomstvo mystických ľadových jaskýň odhalené: Zázraky Islandu všetkých očarili
Zdielať na
Video

Tajomstvo mystických ľadových jaskýň odhalené: Zázraky Islandu všetkých očarili

Zdroj: Pixabay

Nádherné ľadovcové jaskyne sú nepochybne jedným z najznámejších prírodných divov Islandu. Sú to dočasné zimné ľadovcové útvary, ktoré sa vyskytujú na rovnakom mieste a vytvárajú jaskyne.

Ľadovcové jaskyne sú prístupné návštevníkom, ale len počas zimnej sezóny - od polovice októbra alebo novembra do marca. Po zvyšok roka buď neexistujú, alebo sú veľmi nebezpečné kvôli prirodzenému topeniu, ktoré v nich prebieha. Aj zimné návštevy ľadovcových jaskýň musia byť pod dohľadom profesionála, pretože hoci sú úchvatne krásne, môžu byť aj zradné a nebezpečné.

Kryštálová jaskyňa

Kryštálová jaskyňa na islandskom ľadovci Vatnajökull je jednou z najväčších, najobľúbenejších a najnavštevovanejších ľadovcových jaskýň. Je to čiastočne kvôli jej dostupnosti, ale aj kvôli jej fascinujúcej kráse. Toto miesto doslova predstavuje krištáľovú kupolu zo žiarivo modrého ľadu - ako vízia zo sci-fi filmu, ktorá akosi ožíva.

Niekedy sa môžete dostať aj do ďalšej, oveľa menšej jaskyne, ktorá sa nachádza hneď vedľa Kryštálovej jaskyne. Tento je veľmi odlišný a krásny svojím typickým, dosť pochmúrnym a ponurým spôsobom. Jaskyňa je úplne tmavá, z čierneho ľadu. Je taká desivá, že ju navštevuje len málo ľudí.

Prečo sú ľadové jaskyne také modré?

Ľad, z ktorého sú jaskyne, je oveľa hrubší a hustejší ako kocky ľadu, ktoré máme v mrazničkách. Vďaka svojim vlastnostiam absorbuje všetky farby okrem modrej. A toto je tieň, ktorý vidíme. Čím je v ľade menej vzduchových bublín, tým je farba modrejšia.

Na druhej strane, ľadové jaskyne môžu byť biele, hnedé alebo dokonca čierne. Odtieň sa mení v závislosti od prítomnosti čerstvého snehu, nedostatku slnečného svetla alebo prítomnosti skál či sopečného popola v ľade. Všetky tieto faktory ovplyvňujú farbu ľadu a vytvárajú tie najkrajšie prírodné vzory.

Nachádza sa tu ľadová jaskyňa nazývaná kryštálová ľadová jaskyňa. Jej strop je dostatočne priesvitný, aby prepúšťal svetlo, a vytvára dojem, že je vyrobený zo skla. Celkovo je každá ľadovcová jaskyňa jedinečná a má svoje zvláštne a nádherné vlastnosti.

Súvisiace články