Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozoruhodné miesta sveta, ktoré musíte vidieť: Americký gejzír Fly
Zdielať na
Video

Pozoruhodné miesta sveta, ktoré musíte vidieť: Americký gejzír Fly

Zdroj: YouTube/I Bare It All

Keď vezmeme v úvahu, že americký gejzír Fly neustále chŕli vodu do výšky jeden a pol metra, pripomína hociktorého vodného pokémona.

Tento takmer zabudnutý div sveta ale nepatrí do virtuálnej krajiny, je reálny a za jeho vznikom stojí ľudská činnosť. Nachádza sa na súkromnom pozemku pri púšti Black Rock v severozápadnej časti Nevady v Spojených štátoch a nie je to jediný miestny gejzír. Je ale jedinečný. Aj keď momentálne meria len jeden a pol metra, vyzerá ako z inej planéty a hrá všetkými farbami.

Farmárske vrtochy

Prvý gejzír na tomto mieste vznikol zhruba pred sto rokmi pri vrtoch s účelom nájsť vodu pre zavlažovanie okolitej púšte, aby bola použiteľná na farmárčenie. Farmári ale pri vŕtaní narazili na geotermálnu vriacu vodu, ktorá sa príliš na pestovanie nehodila. Vrt bol teda ponechaný svojmu osudu a postupom času okolo neho vyrástol viac ako tri metre vysoký valec vápnika.

Keď sa o pár desiatok rokov v roku 1964 o tomto mieste dozvedela istá geotermálna spoločnosť, vydala sa tam vyvŕtať vlastný prameň. Pri vrte ale robotníci narazili na rovnaký zdroj, ktorý zásoboval už známy gejzír. Voda pre ich účely ale nebola dostatočne horúca, a tak dieru zase zaplátali a odišli.

Nekvalitná práca = gejzír

Záplata dlho nevydržala a tak vznikol nový opustený gejzír. Jeho oslobodenie znížilo tlak v tom pôvodnom, ktorý následne vyschol a zostala po ňom len pamiatka v podobe akéhosi vápnikového totemu. Vďaka tomu mohla vzniknúť táto mimozemsky vyzerajúca farebná hruda nepretržite chŕliaca vodu. Vzhľadom na nižší tlak nerastie do takej výšky ako jej predchodca. Miesto toho sa zdanlivo rozteká do šírky. Ako by tento podivný tvar k jeho zvláštnosti nestačil, uchytili sa na celom povrchu teplomilné riasy, ktoré majú rady horúce a vlhké miesta. Svojou prítomnosťou prefarbili celý útvar do zelenej, červenej a žltej farby.

Podivuhodné turistické lákadlo

Keby ste sa chceli vydať gejzír si pozrieť, uvidíte ho maximálne z cesty. Stále totiž leží na súkromnom pozemku. Jeho majitelia ale už pripravujú prechádzky pre turistov, takže sa snáď čoskoro dočkáte parkoviska a prehliadkovej trasy.

Súvisiace články