Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Atlantickom oceáne ulovili do siete doposiaľ neznámy druh ryby
Zdielať na
Video

V Atlantickom oceáne ulovili do siete doposiaľ neznámy druh ryby

Zdroj: YouTube/Science Magazine

Pri hlbokomorskom rybolove sa do sietí chytil druh morského čerta, ktorého exemplár nebol doteraz identifikovaný. Novoobjavený druh je však unikátny nielen svojím vzhľadom, ale aj páriacimi zvyklosťami - samice a samce po nájdení splynú na celý život.

Podľa denníka Guardian sa aj iné ryby z rodu morského čerta pária splynutím svojich tiel a samice môžu mať niekedy viac ako jedného samca.

Zvláštnosti ich rozmnožovania boli prvýkrát odhalené približne pred sto rokmi, keď britský ichtyológ a výskumník rýb Charles Tate Regan objavoval spôsoby párenia hlbokomorských rýb. Zisťoval, prečo sa menšie rybky držia väčších jedincov. Zatiaľ čo predtým sa predpokladalo, že ide o súčasť starostlivosti o mláďatá a že matka sa o ne stará, Regan zistil, že splynutie je procesom rozmnožovania. Samec a samica sa počas párenia doslova splynú.

O ulovenej rybe je k dispozícii len málo informácií, ale predbežné vyšetrovanie naznačuje, že by mohlo ísť o nový druh, ktorý nebol doteraz pozorovaný. Expedícia programu Blue Belt, ktorá skúmala moria Spojeného kráľovstva pri pobreží ostrova Svätá Helena, ulovila zaujímavú rybu, akých sa našlo len šesť.

Presná identifikácia rýb však potrvá niekoľko mesiacov, kým sa loď vráti na anglické pobrežie.

Súvisiace články