Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gigantický nákres uprostred púšte v Austrálii: Tieto zábery vás ohromia
Zdielať na
Video

Gigantický nákres uprostred púšte v Austrálii: Tieto zábery vás ohromia

Zdroj: NASA

Stále hľadajú tvorcov.

Po gigantických kresbách nájdených na náhornej plošine Nazca nás už neprekvapí, ak sa v púšti z ničoho nič objaví obrovský nákres. Svet, a najmä Austráliu, však už desaťročia fascinuje jedna z najväčších nevyriešených záhad kontinentu, gigantická kresba nazývaná Marree Man (Stuartov obor), ktorá pri pohľade z oblohy vzbudzuje úžas.

Prvýkrát ju odfotografoval pilot v roku 1998 a rýchlo sa stala obrovskou turistickou atrakciou, ale v priebehu rokov vybledla a stala sa ťažko viditeľnou. Obyvatelia oblasti nakoniec spojili svoje sily, aby dielo, ktoré každoročne navštevovalo množstvo ľudí, zachránili pred zánikom.

Kto a kedy vytvoril toto dielo?

Geoglyf je viditeľný len niekoľko desaťročí, takže je vylúčené, že je starý tisíce rokov. Objavila sa už aj seriózna ponuka, v ktorej istý dobrodruh ponúkol 5000 austrálskych dolárov tomu, kto záhadu vyrieši. Ani to však nebolo úspešné.

Predpokladá sa, že ho vytvoril umelecký tím niekoľkých ľudí pod vedením väčšieho umelca, ktorý mohol stráviť tvorbou kresieb celé mesiace. Samozrejme, nič nie je isté a veľká záhada dodnes nebola vyriešená, hoci sa ako hlavní umelci spomínajú viacerí.

A takto vyzerá samotná tvorba:

Súvisiace články