Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Astronauti objavili na Sahare záhadné kruhy: Vedci stále hľadajú na tento jav vysvetlenie
Zdielať na
Video

Astronauti objavili na Sahare záhadné kruhy: Vedci stále hľadajú na tento jav vysvetlenie

Zdroj: YouTube/AdvuTurea

Nie je známe, kto vytvoril kruhovú štruktúru Rišat s priemerom 45 kilometrov. Musíte vyjsť veľmi vysoko, aby ste videli dokonalú harmóniu prstencov, ale jej formovanie zostáva záhadou. Samozrejme, vždy existujú teórie.

Úchvatný útvar človek objavil, až keď sa dostal do vesmíru, pretože Rišat je v skutočnosti viditeľný iba zhora. Kruhový útvar v mauritánskej časti Sahary je možné vidieť celý len zo vzduchu alebo z vesmíru. Útvar sa nazýva Oko Sahary a vyzerá ako koncentrované kruhy. V 30. a 40. rokoch sa verilo, že ide o kráter.

Slovo „rišat“ znamená pierko.

Rozvrstvenie hornín vyzerá ako terč. Mohlo by to byť dielo mimozemskej civilizácie, ktorá vidí Zem ako svoj terč?

Rozumnejšie vysvetlenie je, že na tomto mieste stál kedysi dóm a do dnešnej podoby sa sformoval dlhodobou eróziou. V niektorých koncentrovaných prstencoch je možno rozoznať aj viditeľné pukliny.

Niektoré z 95-100 miliónov rokov starých hornín sú sedimentárneho, ale aj magmatického pôvodu, niektoré sa premenili horúcimi vodnými roztokmi. Táto kompozícia robí približne sto miliónov rokov starý útvar veľmi zaujímavým.

Útvar, ktorý narúša monotónnosť Sahary, je dnes super orientačným bodom pre astronautov.

Na Zemi sú aj ďalšie pozostatky dómu, ale niet pochýb o tom, že formácia Rišat je najpozoruhodnejšia vďaka svojej polohe na Sahare.

Súvisiace články