Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V oceáne sa nachádza desivá čierna diera, ktorá všetko pohlcuje: Dokonca sa tam stratili aj ľudia
Zdielať na
Video

V oceáne sa nachádza desivá čierna diera, ktorá všetko pohlcuje: Dokonca sa tam stratili aj ľudia

Zdroj: Pixabay

Na okraji pobrežia Oregonu, neďaleko mysu Perpetua, sa nachádza priepastná, zdanlivo bezodná diera, ktorá strašidelne nasáva všetko do seba.

Volá sa Thorova studňa, no na rozdiel od opisov v skutočnosti nie je bezodná. To je však veľmi nebezpečné.

Studňa, ktorá je tiež známa ako odtok Tichého oceánu, je v skutočnosti diera v skale, ktorá odvádza vodu z oceánu len zdanlivo. Podľa niektorých výskumníkov Studňa pravdepodobne začínala ako morská jaskyňa vyhĺbená vlnami predtým, ako sa jej vrch zrútil a vytvoril otvory na dne a navrchu, cez ktoré pretekala oceánska voda. Obrovská diera je pravdepodobne hlboká len asi 20 stôp, ale poskytuje neuveriteľný pohľad.

Miesto je najpozoruhodnejšie pri prílive alebo počas búrok, keď voda prudko obmýva skaly a klesá do diery ako do lievika. Najlepší čas na pozorovanie Thorovej studne je hodinu pred prílivom, keď je ešte stále viditeľne bez vody a keď sa prírodný útvar naplní.

Všetci návštevníci sú však varovaní, že oblasť okolo Thorovej brány je mimoriadne nebezpečná. Je známy obrovskými vlnami, ktoré zmietajú aj divákov do oceánu. Thorova brána pohltila množstvo fotografického vybavenia, no stali sa už aj smrteľné nehody.

 

Súvisiace články