Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Astronauti NASA spozorovali na zamrznutom ľade ruského jazera čierne kruhy
Zdielať na
Video

Astronauti NASA spozorovali na zamrznutom ľade ruského jazera čierne kruhy

Zdroj: NASA

Sibírske jazero Bajkal je najhlbším a najrozsiahlejším jazerom na svete, ale jeho popularitu v týchto dňoch spôsobil pomerne vzácny jav, ktorý vyvolal rozruch na sociálnych sieťach.

Fotografie kameňov alebo zamrznutých bublín, ktoré sa akoby "vznášali" nad zamrznutým jazerom, kolujú na internete, najmä na Instagrame, s označením "Bajkal Zen". Samozrejme, hľadali sme pre tento jav vedecké vysvetlenie. Riešenie je jednoduché, hoci ide o zaujímavý a jedinečný fenomén.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nassim Haramein (@nassim.haramein)

Základným faktom je, že voda v jazere zamŕza krištáľovo čistá v hrúbke od 40 cm do 1,5 metra. Zmrznuté kamene na hladine, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu a zohrievané slnkom, pri topení vystupujú zo zamrznutého jazera. Ľadová pokrývka je nižšie a na vodu pod kameňmi dopadá ich tieň a ľad sa tam topí pomalšie.

Keď slnko zapadne, ľad opäť stuhne a vytvorí pre skaly malú oporu. Objaví sa tým množstvo kameňov vyčnievajúcich na tenkých, takmer neviditeľných ľadových nožičkách.

To však nie je jediný zaujímavý fenomén jazera.

V apríli astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice spozorovali na ľade jazera dva záhadné tmavé kruhy. Hoci je pravdepodobnejšie, že príčinou je voda, niektoré aspekty zvláštnych škvŕn sa nedajú vysvetliť. Dva kruhy sú ohniskom rozpadu ľadu a mohli by byť spôsobené prílevom teplého prúdu vody, ktorá sa krúti po smere hodinových ručičiek. Teplota vody je dostatočne vysoká na to, aby aj v zimných mesiacoch ľad rozpustila, no prúd je najslabší v strede, preto táto oblasť ostáva zamrznutá.

Tmavé sfarbenie kruhov je spôsobené rednutím ľadu, ktoré zvyčajne trvá až do júna. Kruhy boli v tejto oblasti pozorované aj predtým, v rokoch 1985 a 1994, hoci neboli tak výrazné. 

Samotné jazero je veľmi zvláštne. Objemovo je najväčším a najhlbším jazerom, ale je aj jedným z najstarších, má približne 25 miliónov rokov.

Súvisiace články