Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Fantastický objav: Na tomto úžasnom mieste môžete byť súčasne v Amerike aj v Ázii
Zdielať na
Video

Fantastický objav: Na tomto úžasnom mieste môžete byť súčasne v Amerike aj v Ázii

Zdroj: Pixabay

Potápanie v ľadových vodách rokliny Silfra Hall je magický zážitok. Je to jediné miesto na svete, kde môžete šnorchlovať medzi dvoma kontinentmi. V skutočnosti sa tu stretáva Západ s Východom.

Jedným z najunikátnejších miest na svete je roklina Silfra, ktorý je len trhlinou na tektonickej hranici medzi severoamerickou a euroázijskou doskou. Jednoducho povedané, islandská trhlina Silfra je jediným miestom na svete, kde sa môžete potápať medzi dvoma kontinentmi, takže môžete byť pod vodou v Amerike aj v Ázii súčasne.

V najužšom mieste je priepasť široká približne 100 metrov a jej priemerná hĺbka je 120 metrov.

Kaňon sa nachádza v národnom parku Þingvellir, ktorý je súčasťou jednej z najobľúbenejších islandských trás - Zlatého kruhu. Táto jedinečná lokalita je plná sladkej pramenitej vody, takže napriek chladu sa tu prevádzajú obľúbené vodné športy, ako napríklad šnorchlovanie a potápanie. Profesionálna asociácia potápačov zaradila toto úchvatné miesto medzi päť najlepších potápačských lokalít na svete. Potápanie alebo šnorchlovanie totiž ponúka nádherné scenérie s množstvom jaskýň a hôr pod vodou.

Vďaka svojim neuveriteľným prírodným danostiam a neustále sa meniacemu prostrediu je roklina Silfra pravdepodobne najlepším a najneobvyklejším miestom na potápanie na svete.

Roklina Silfra je ľahko dostupná, pretože sa nachádza len kúsok od mesta Reykjavík. Nielen pri ponáraní je to skvelý zážitok, pretože nad hladinou môžete vidieť aj tektonické dosky Severnej Ameriky a Ázie. A v jej najužšej časti môžete prejsť po moste medzi dvoma kontinentmi. Voda je zvyčajne taká čistá, že vidíte takmer až na dno, takže sa ani nemusíte potápať, aby ste videli tento podmorský zázrak. Neúrodná islandská krajina v okolí jazera je taká nádherná, že je snom každého fotografa, takže v oblasti je veľa možností na objavovanie pre tých, ktorí sa nechcú namočiť.

Súvisiace články