Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podľa videa Pentagonu budú veľkomestá budúcnosti brutálne a kruté miesta
Zdielať na
Video

Podľa videa Pentagonu budú veľkomestá budúcnosti brutálne a kruté miesta

Zdroj: YouTube/John Ramos

Americká armáda vyjadrila vo videu, ktoré získal portál The Intercept na základe amerického zákona o slobodnom prístupe k informáciám, obavy z problémov pri vedení operácií v budúcich veľkomestách s 10 a viac miliónmi obyvateľov.

Video, ktoré bolo premietané na Joint Special Operations University v rámci kurzu s názvom "Pokročilé špeciálne operácie v boji proti terorizmu", poukazuje na zložitosť mestských bojov v týchto mestách a varuje, že americká armáda nie je v súčasnosti na tento typ boja pripravená.

Vo videu sa za kľúčovú výzvu označujú jedinečné a zložité sociálne štruktúry vo veľkomestách, pričom sa osobitná pozornosť venuje organizovanému zločinu, počítačovej kriminalite a terorizmu. V podstate svet sudcu Dredda, známy z komiksov a filmov (z ktorých práve Dredd z roku 2012 prináša ducha a atmosféru pôvodných diel), ožije prostredníctvom obáv Pentagonu.

Armáda sa domnieva, že súčasná "protipovstalecká doktrína" vyvinutá v Iraku a Afganistane nemusí byť dostatočná na to, aby sa v budúcnosti dokázala vyrovnať s obrovským počtom obyvateľov v týchto mestských oblastiach, a preto ju bude potrebné nanovo definovať.

Nie je jasné, aké konkrétne kroky podniká armáda na prípravu na operácie vo veľkomestách, ale je známe, že na výcvik vojenských operácií v mestskom teréne sa ročne vynakladajú miliardy dolárov vrátane výstavby "umelých miest" na výcvikové účely.

Súvisiace články