Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Našli cestu k legendárnej Atlantíde: Ukrývajú hlbiny Tichého oceánu zázrak?
Zdielať na
Video

Našli cestu k legendárnej Atlantíde: Ukrývajú hlbiny Tichého oceánu zázrak?

Zdroj: Pixabay

Žltá tehlová cesta rozrušila vedcov.

Pokojne môžeme povedať, že o Mesiaci, či dokonca vzdialenom Marse už vieme viac ako o hlbinách zemských oceánov. Tajomné vody neustále prekvapujú výskumníkov, ale širšia verejnosť nie je vždy informovaná o ich objavoch, najmä keď niečo nezapadá do hlavného vedeckého prúdu a je ťažké to vysvetliť.

Celkom prekvapivé je napríklad to, že nedávno sa v Tichom oceáne našla cesta dláždená žltým materiálom podobným tehlám. Podľa fotiek sa v hĺbke tiahne rovno ako šíp a jej stavebné prvky sú na mnohých miestach pospájané - môže ísť o umelý útvar?

Objav sa pripisuje výskumnému plavidlu EV Nautilus, ktoré je pod velením Roberta Ballarda, ktorý objavil vraky Titanicu a nemeckej bojovej lode Bismarck. Z úžasnej „tehlovej cesty“ (pozri nižšie) natočili aj kvalitné video.

Lokalita sa nachádza v blízkosti Havajských ostrovov, teda hlbokomorského hrebeňa, kde bolo kedysi jazero, no dnes ho nahradil oceán. Mnoho ľudí si myslí, že tajomná a ohromujúca cesta vedie do legendárnej Atlantídy, no s týmto tvrdením to netreba až tak preháňať. 

"Čo by to mohlo byť?"

"Žltá cesta z filmu Oz, krajina zázrakov."

"To je šialené!"

"Cesta k Atlantíde." 

- vzrušené, napoly vtipné dohady výskumníkov si môžete vypočuť vo videu. Prirodzenejšie vysvetlenie „cesty“ zhruba 3000 metrov pod povrchom je, že ide o vulkanickú horninu rozlámanú do takých pravidelných tvarov, aké možno vidieť napríklad v Írsku pri čadičovom útvare s názvom The Giant's Causeway.

Podľa vedcov sú 90-stupňové uhly a zdanlivo pravidelné tvary výsledkom neustáleho zahrievania a ochladzovania a sú dôkazom viacerých erupcií. Pomyselná cesta teda nevedie k Atlantíde, ale k novým geologickým poznatkom.

Súvisiace články