Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Marse vznikol úžasný zvukový záznam: Doteraz ho mohol počuť len rover Perseverance
Zdielať na
Video

Na Marse vznikol úžasný zvukový záznam: Doteraz ho mohol počuť len rover Perseverance

Zdroj: Pixabay

Rover Perseverance zaznamenal úžasný zvuk z Marsu.

Ľudstvo sa zaujíma o vesmír, odkedy sme sa prvýkrát pozreli na nočnú oblohu a videli množstvo „táborových ohňov“. Samozrejme, odvtedy už vieme, že hovoríme o hviezdach a okolo Slnka obiehame v spoločnosti niekoľkých ďalších planét – a NASA sa snaží čo najviac spoznať našich susedov, takže teraz si špeciálnu pozornosť vedcov užíva Mars, keďže mnohí nepovažujú za vylúčené, že jedného dňa to bude náš nový domov.

Rover Perseverance dorazil na červenú planétu vlani vo februári a odvtedy usilovne pracuje na tom, aby sme sa o Marse dozvedeli viac. Zariadenie už poskytlo úžasné informácie, no teraz vytvorilo zvukovú nahrávku, ktorá je v niektorých ohľadoch fantastická a v niektorých priam strašidelná – o tom sa teraz môžete presvedčiť sami.

Perseverance skúmala prastaré vyschnuté jazero na Marse, keď priamo nad ním prešiel prachový víchor, ktorého možno na červenej planéte nazvať obyčajným, no stále sa považuje za úžasný úkaz. Keďže mal rover práve zapnutý mikrofón, podarilo sa mu po prvýkrát zaznamenať hluk marťanského prachového víchora.

Nahrávka, ktorá vznikla 27. septembra 2021, má samozrejme veľký význam, pretože poskytuje množstvo dôležitých údajov, nehovoriac o tom, že vďaka nej máme takmer pocit, že sme na Marse a obdivujeme miestne prostredie – niet divu, že vedcov nadchol zvláštny zvuk, ktorý si už našťastie môže vypočuť každý:

Súvisiace články