Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prečo sme nikdy nevideli odvrátenú stranu Mesiaca od Zeme?
Zdielať na
Video

Prečo sme nikdy nevideli odvrátenú stranu Mesiaca od Zeme?

Zdroj: NASA/JPL-CALTECH

Boli zverejnené úžasne ostré fotografie.

V poslednej dobe prichádza množstvo noviniek z NASA a vo vesmíre začína čoraz viac projektov. Po závratnom úspechu vesmírneho teleskopu Jamesa Webba prišli nové ostré fotografie z vesmíru.

Po misii marťanského roveru Perseverance na červenú planétu, NASA, americká vesmírna agentúra si vytýčila ďalšiu vysokú métu a čoskoro opäť pošle človeka na Mesiac. V rámci projektu Artemis I sa dostala na obežnú dráhu Mesiaca kozmická loď s názvom Orion, ktorá nenesie ľudí. Poslanie kozmickej lode je tiež veľmi dôležité, pretože ak bude úspešná, astronauti budú môcť cestovať zo Zeme na Mesiac v roku 2024. Orion teraz obehol Mesiac a poslal na Zem úžasne ostré snímky tej strany Mesiaca, ktorú zo Zeme nikdy nemožno vidieť.

Je to dôsledok toho, že má pevnú rotáciu osi. Otočí sa okolo svojej vlastnej osi za rovnaký čas, aký je potrebný na obeh okolo Zeme.

Skúšobný let potrvá 25 dní a kozmická loď Orion za tento čas prejde dva milióny kilometrov.

Cieľ testovacieho letu je jasný, keďže astronautov nahrádzajú figuríny a experti z NASA testujú palubné systémy, aby sa pripravili na to, kedy kozmická loď Orion ponesie živých ľudí. Prípravy na opätovné pristátie na Mesiaci trvajú už desaťročia, návrh vesmírnej kapsuly Orion trval takmer desať rokov.

Je to zaujímavé, ale vesmírna loď schopná prepraviť ľudí obiehala okolo Mesiaca naposledy pred 50 rokmi, vtedy sme písali rok 1972.

Súvisiace články