Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Objavili puzzle spred 1500 rokov: Je vyrobené z niekoľkotonových kameňov. Pochádzajú vôbec zo Zeme?
Zdielať na
Video

Objavili puzzle spred 1500 rokov: Je vyrobené z niekoľkotonových kameňov. Pochádzajú vôbec zo Zeme?

Zdroj: Wikimedia/Brattarb

Pumapunku je názov obrovského chrámového komplexu z kameňov s hmotnosťou niekoľkých ton, ktorý sa nachádza neďaleko Tiwanaku v Bolívii.

Dnes funguje ako archeologické nálezisko, pretože pôvod chrámu je záhadou, no na základe datovania organických materiálov nájdených na mieste oxidom uhličitým sa archeológovia domnievajú, že komplex mohla postaviť ríša Tiwanaku – jedna z najvýznamnejších civilizácie pred ríšou Inkov – ktorá siaha až do rokov 300 až 1000 nášho letopočtu.

Najzaujímavejšou a najbizarnejšou súčasťou Pumapunku je kamenárska práca. Pumapunku je terasový kostol postavený z megalitických blokov. Bloky vážia viac ako desať ton. Kamene z červeného pieskovca a andezitu boli vybrúsené tak presne, že do seba perfektne zapadajú, a preto ich netreba zvlášť upevňovať, preto nebola použitá malta.

Technická jemnosť a presnosť, ktorá sa objavuje v týchto kamenných blokoch, je ohromujúca. Medzi skaly sa nezmestí ani žiletka. Niektoré z týchto blokov sú vyrobené v "strojovej" kvalite, čo je takmer nemožné. Do blokov vyvŕtali diery, ktoré sú dokonalé a to všetko bez vŕtačiek a strojov.

Ale ako?

To všetko dosiahla civilizácia, ktorá nemala žiadny systém písania a nevedela o existencii kolesa. Niečo tu nesedí.

Wikipedia opisuje fantastické inžinierstvo spojené s výstavbou kostola:

Pri zostavovaní stien Pumapunku bol každý kameň jemne vybrúsený, aby splynul s okolitými kameňmi a bloky do seba zapadajú ako puzzle, a to všetko bez použitia malty. Pomocou inžinierskej techniky bola horná časť spodného kameňa vyrezaná pod určitým uhlom tak, aby druhý kameň dokonale sedel na vrchu, zrezaný a osadený v dokonalom uhle. Presnosť, s akou boli tieto uhly použité na vytvorenie vydlabaných spojov, naznačuje vysoko sofistikovanú znalosť rezania kameňa a dôkladné pochopenie deskriptívnej geometrie. Mnohé spoje sú tak presné, že by sa medzi kamene nezmestila ani žiletka. Bloky boli rezané s takou presnosťou, že naznačujú technológiu prefabrikácie a hromadnej výroby, ktorá ďaleko predchádza nástupcom Tiwanaku kultúry Inkov o stovky rokov neskôr.

Kamene majú veľkosť mamuta. Spôsob, akým boli prepravované, je pre ich veľkosť ďalšou témou záujmu od objavenia chrámu. Chemické analýzy ukazujú, že bloky červeného pieskovca boli transportované po strmom svahu z lomu pri jazere Titicaca, vzdialeného asi 10 kilometrov. Menšie bloky andezitu používané na kamenné obklady a rytiny pochádzali z lomov na polostrove Copacabana, asi 90 kilometrov cez jazero Titicaca.

Na základe nepriamych dôkazov sa dá konštatovať, že Puma punku nikdy nepostavili ľudia z Tiwanaku, ale vyspelejšia civilizácia. Mnohí špekulujú, že výsledky jeho meraní oxidu uhličitého boli nesprávne kvôli kontaminácii vzoriek, alebo že Pumapunku postavila iná civilizácia, ktorá prešla cez oceán, postavila komplex a odišla. Niektorí veria, že Pumapunku by nebolo možné postaviť bez pomoci mimozemšťanov.

@oldworldstories H block pre-flood manufacturing #hblocks #pumapunku ♬ Processing and Manufacturing - Pippy

Súvisiace články