Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z hlbín mora vyniesli ohromujúci dvetisíc ročný predmet: Vedcov totálne šokoval a stále hľadajú odpoveď
Zdielať na
Video

Z hlbín mora vyniesli ohromujúci dvetisíc ročný predmet: Vedcov totálne šokoval a stále hľadajú odpoveď

Zdroj: Wikimedia

Aké je vysvetlenie záhady starovekého zázraku?

Ak navštívite múzeum alebo sa zúčastníte výstavy, pravdepodobne okrem výstroja, zbraní alebo nálezov uvidíte bežné výstavné kúsky. Vedľa každého zobrazeného zariadenia sú starostlivé nápisy, vysvetlivky a dátumy, aby ste získali úplný obraz.

Čo sa však stane, keď neexistuje presné vysvetlenie týkajúce sa predmetu? To začne ešte viac podnecovať vašu zvedavosť. A skutočne, archeológovia, vedci a odborníci našli v posledných storočiach v podzemí množstvo takýchto predmetov.

V roku 1901, počas rozkvetu archeologických objavov a rozsiahlych historických vykopávok, napríklad prieskumníci našli na dne mora takzvaný „starodávny počítač“. Zariadenie vstúpilo do slovníka veľkých objavov a popkultúry ako Mechanizmus z Antikytéry .

Vedci zistili, že táto zázračná vychytávka mohla byť vyrobená niekedy v druhom storočí pred naším letopočtom, takže má viac ako dvetisíc rokov. Na základe jej úžasného vzhľadu sa o nej začalo hovoriť ako o „starovekom počítači“. Zariadenie mohlo byť v skutočnosti použité na vykonávanie zložitých astronomických výpočtov.

Vedci sa však už nedohodli na tom, kto a ako mohol v minulosti vyrobiť tento mechanizmus. Odvtedy vedci nikde na svete nič podobné nenašli, aj keď sa predpokladá, že by ich mohlo byť vyrobených niekoľko. Neskôr vymodelovali zariadenie, ktoré sa dala uviesť do pohybu pomocou páky a mohlo sa správať ako analógový počítač.

Súvisiace články