Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oživili faraóna Tutanchamóna: Jeho bizarné črty zmiatli aj vedcov
Zdielať na
Video

Oživili faraóna Tutanchamóna: Jeho bizarné črty zmiatli aj vedcov

Zdroj: Pixabay

Faraón Tutanchamon žil pred 3300 rokmi, no zdá sa, že vďaka modernej technike sa mu teraz môžeme virtuálne pozrieť do očí.

Pri pohľade na jeho súčasnú popkultúrnu rolu by sme mohli polemizovať s tvrdením, že faraón Tutanchamon už nie je medzi živými. Výkop hrobky, označovaný za najväčší objav 20. storočia, sa pripisuje Howardovi Carterovi, ktorý v roku 1922 našiel nerušené miesto posledného odpočinku legendárneho panovníka. Vďaka prírodným katastrofám v regióne počas tisícročí zostala faraónova hrobka zázračne nedotknutá takmer štyri tisícročia.

V rôznych komorách hrobky sa našlo viac ako 5000 artefaktov, ktoré zaradí do zoznamu novootvorené Veľké egyptské múzeum. V priebehu desaťročí bola faraónova múmia podrobená röntgenovým a CT vyšetreniam, aby sa zistilo čo najviac podrobností o zdravotnom stave mladého vládcu. Okrem iného vyšlo najavo, že Tutanchamon zomrel približne vo veku 19 rokov na následky infekcie z rany po nehode.

Ukázalo sa tiež, že sa narodil infekciou krvi, takže celý život bojoval s vážnymi deformáciami a chorobami. Pravdepodobne mal problémy aj s imunitným systémom, chrbticou a kosťami, mohol mať rázštep, takže sa ani zďaleka nepribližoval vysnívanému vzhľadu mladého faraóna, ktorý žije v mysliach ľudí.

Pomocou moderných 3D technológií výskumníci pred niekoľkými rokmi doslova priviedli Tutanchamona k životu na základe štruktúry kostry. Múmia pobudla v CT 15 minút, za ten čas z nej vzniklo 1700 digitálnych prierezových snímok, pomocou ktorých dokázali presne určiť faraónove ústa a bradu, tvar nosa, tvar tela a dokonca aj hrúbku jeho kože.

Na základe testov sa ukázalo, že približne 19-ročný mladý muž bol severoafrického pôvodu, pravdepodobne s nasledujúcim výzorom.

news.artnet.com

​Pravdepodobne kvôli problémom s chrbticou chodil s palicou a na jeho ľavom členku môžeme vidieť zranenie, ktoré sa nakoniec mohlo infikovať následkom smrteľnej nehody. Keďže jeho rodičia, Achnaton a Nefertiti, boli viac ako príbuzní, mnohých môže prekvapiť zdanlivo zraniteľná postava mladého faraóna, keďže sa vôbec nepodobá mocnému vládcovi vyobrazenému na jeho sarkofágoch.