Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
K Zemi sa rúti asteroid ničiaci planéty: Odborníci varujú pred najhorším
Zdielať na
Video

K Zemi sa rúti asteroid ničiaci planéty: Odborníci varujú pred najhorším

Zdroj: Pixabay

Náraz takého obrovského asteroidu by Zemi mohol spôsobiť vážne problémy.

S týmto fenoménom majú zrejme niečo spoločné aj hollywoodske katastrofické filmy, no v posledných desaťročiach sa čoraz viac ľudí obáva, že Zem by mohol každú chvíľu zasiahnuť asteroid, ktorý by spôsobil zánik ľudstva a zničenie planéty. Našťastie, je len veľmi malá šanca, že sa to stane a NASA neustále sleduje vesmír a odborníci už vymysleli niekoľko metód, pomocou ktorých by sa dalo takejto fatálnej udalosti vyhnúť.

Teraz si však vedci všimli obzvlášť znepokojujúci objekt. Pri hľadaní vesmírnych objektov na obežnej dráhe Zeme a Venuše, zbadali asteroid s priemerom 1,1-2,3 kilometra, ktorý v podstate smeruje smerom k nám a križuje obežnú dráhu našej planéty – pre svoju obrovskú veľkosť ho odborníci nazývajú aj „zabijákom planét“, čo nie je práve upokojujúce.

Asteroid s názvom 2022 AP7 by v prípade možného dopadu spôsobil na Zemi fatálne škody, keďže podľa odborníkov by sa naša planéta výrazne ochladila a atmosféra by bola roky plná prachu a škodlivín – čiže by to znamenalo koniec života, aký ľudstvo pozná.

Našťastie, podľa odborníkov sa nemusíme vážnejšie obávať, aj keď asteroid 2022 AP7 bude pretínať obežnú dráhu Zeme, naša planéta bude práve na druhej strane Slnka, takže nemusíme počítať s dopadom – bez ohľadu na to si, samozrejme, objekt vyslúžil mimoriadnu pozornosť vedcov, pretože v budúcnosti sa bude môcť priblížiť k našej planéte.

NASA zverejnila video ukazujúce operáciu, ktorá by mohla byť riešením potenciálne nebezpečného asteroidu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články