Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pokazil sa experiment NASA na potenciálnu záchranu Zeme? Došlo k desivému vývoju!
Zdielať na
Chill

Pokazil sa experiment NASA na potenciálnu záchranu Zeme? Došlo k desivému vývoju!

Zdroj: Pixabay

Chceli sme upraviť obežnú dráhu nebeského telesa a takto to dopadlo.

Najšialenejší nápad v sci-fi filmoch nedávno zrealizovala NASA. Proti mesiacu Dimorphos rotujúceho okolo asteroidu Didymos bola vypustená vesmírna sonda s cieľom uskutočniť naň plánovaný dopad.

Vesmírna agentúra chcela vyskúšať, či by sme v špeciálnom prípade dokázali dnešnou technológiou odkloniť nebeské teleso podobnej veľkosti, ak by ohrozilo Zem. Dimorphos, ktorý prešiel 11 miliónov kilometrov od našej planéty, bol pre nás úplne neškodný a test dopadol výborne - aspoň sa to spočiatku zdalo.

Vesmírna sonda DART od NASA narazila 27. septembra do mesiaca rýchlosťou 22,5 tisíc km/h a odborníci mohli dopad sledovať naživo pomocou sprievodnej sondy. Podľa očakávaní výskumníkov sa obežná doba Dimorphosu mala spomaliť (až o 10 minút) a mohla sa trochu zmeniť aj jeho dráha.

​Na dôkladnejšie vyhodnotenie výsledkov si síce musíme ešte počkať, no už teraz je vidieť, že zasiahnuté nebeské teleso zanechalo pás trosiek dlhý niekoľko tisíc kilometrov. Nie je známe, či to bolo zahrnuté aj v predbežných výpočtoch, ale pre vonkajších pozorovateľov je to určite znepokojujúci vývoj.

"Dva dni po zrážke sa čílskemu teleskopu podarilo nasnímať pozoruhodnú snímku zobrazujúcu obrovský prachový oblak v tvare kométy za obrovským skalou."

Pás trosiek vraj teraz presahuje 10 000 kilometrov a v zásade by sa mal po chvíli rozptýliť vo vesmíre. NASA experiment hodnotí ako začiatok novej éry, keďže Dimorphos má veľkosť objektu, ktorý mohol predstavovať potenciálnu hrozbu pre Zem.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa)

Súvisiace články