Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred 182 rokmi odfotili Mesiac: Na obrázku môžete vidieť šokujúce veci
Zdielať na
Video

Pred 182 rokmi odfotili Mesiac: Na obrázku môžete vidieť šokujúce veci

Zdroj: Pixabay

Ľudstvo sa o mimozemský život zaujímalo už od počiatku vekov. Pozorujeme oblohu a sledujeme hviezdy po stáročia. Vypátrali sme, aké boli úplne prvé fotografie Mesiaca, ktoré sa urobili.

Dnešná generácia má šťastie, keďže vyhľadávaním na Google alebo YouTube máme k dispozícii najhorúcejšie 4K nahrávky. Vďaka vesmírnym staniciam, satelitom a observatóriám máme nespočetne veľa neuveriteľne detailných fotografií a videí Mesiaca úžasnej kvality, no nie vždy to tak bolo. Možno málokto vie o Google Moon, ktorý pre nás dokonca ponúka možnosť pozrieť sa na povrch Mesiaca bližšie.

Začiatkom 19. storočia bol žáner fotografie ešte úplne nový a jeho význam pri prieskume vesmíru ešte nebol objavený. V roku 1826 francúzsky vynálezca Nicéphore Niépce objavil fotografiu a zo svojho domova odfotil mesiac. Bohužiaľ, táto kópia sa nezachovala pre potomkov, ale na základe popisov to bola strašidelná, ale zároveň rozpoznateľná fotografia. Je zaujímavé, že stáročia pred tým sa náčrty kreslili pomocou ďalekohľadov, tu je jeden príklad z Galileových čias.

V 40. rokoch 19. storočia vedec a fotograf John William Draper urobil prvú detailnú fotografiu Mesiaca, ktorá obstojí dodnes. Na obrázku sú krátery, hory a údolia a mnoho malých detailov Mesiaca. Foto si môžete pozrieť TU. Kráter na Mesiaci dodnes nesie Draperovo meno, keďže ako prvý urobil úžasnú, kvalitnú a detailnú fotografiu nášho tajomného suseda.

Naša generácia by preto mala oceniť skutočnosť, že máme k dispozícii mnoho moderných nástrojov na skúmanie a kvalitnejší pohľad na Mesiac a susedné planéty prostredníctvom veľkolepých snímok. Mliečna dráha a celý vesmír však stále skrýva nespočetné množstvo nevyriešených záhad, ktoré trpezlivo čakajú na svoje objavenie.

Súvisiace články