Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čína objavila na Mesiaci niečo mimoriadne, čo môže okamžite zmeniť všetko na Zemi
Zdielať na
Video

Čína objavila na Mesiaci niečo mimoriadne, čo môže okamžite zmeniť všetko na Zemi

Zdroj: NASA

Z krajiny Ďalekého východu prišlo úžasné oznámenie.

Slovenská aj svetová tlač bola v posledných mesiacoch plná Marsu a vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, no do popredia sa dostáva aj Mesiac, keďže cieľom projektu Artemis je umožniť ľuďom opäť chodiť po tomto nebeskom telese. Už skôr odborníci vydali úžasné oznámenie, keď sa ukázalo, že na Mesiaci sú časti, ktoré majú vhodné podmienky pre ľudský život. NASA predtým ukázala také jaskyne, kde sa teplota môže pohybovať okolo 17 stupňov.

To je zaujímavá správa, pretože podmienky na Mesiaci sú pri pohľade na tamojšiu teplotu extrémne. Niekde je cez 100 stupňov Celzia, inde však môže byť aj -170. Ale v týchto nedávno objavených jaskyniach by dokonca mohli prežiť kolónie osadníkov.

Medzitým sa zdá, že vesmírne preteky odštartovali, pretože Čína prišla s naozaj nečakaným vyhlásením. Výskumníci z z Ďalekého východu údajne našli na nebeskom telese kryštalickú látku, ktorá môže byť dokonca kľúčová pre budúcu produkciu energie na Zemi. Minerál sa nazýva Changesite–(Y) a obsahuje hélium-3.

A práve to druhé je mimoriadne cenné z hľadiska energie jadrovej fúzie.

Podľa výpočtov Číňanov by na zásobovanie energetických potrieb Spojených štátov amerických po dobu troch rokov stačil iba jeden transport vesmírnej lode z tohto materiálu. To by mohlo priniesť úžasný zvrat, no podľa odborníkov sú bezpečnostné podmienky využitia stále otázne, no veria, že aj na to sa v blízkej budúcnosti môže nájsť riešenie.

Súvisiace články