Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šokujúci objav: Pri skúmaní zubov starovekých Mayov zistili úžasnú vec
Zdielať na
Video

Šokujúci objav: Pri skúmaní zubov starovekých Mayov zistili úžasnú vec

Zdroj: Pixabay

Domorodci zo Strednej Ameriky zaviedli veľmi zvláštnu prax.

Mayovia vyvinuli vyspelú a vysoko organizovanú civilizáciu v Amerike ešte pred príchodom európskych dobyvateľov. Ich ríša sa rozprestierala od dnešného juhovýchodného Mexika až po Honduras a neustále sa o nich dozvedáme niečo nové prostredníctvom objavovania ich dávnych zarastených miest.

Nedávno výskumníci narazili na nálezy, ľudské pozostatky, ktoré sú prinajmenšom zaujímavé. Sú to zuby starovekých Mayov, ktoré boli vyvŕtané a do ich otvorov bol umiestnený vzácny drahokam.

Toto všetko bolo zrejme nevyhnutné, aby sa v prvom rade zabránilo zubnému kazu alebo aspoň ďalšiemu zhoršovaniu chrupu. Na základe dochovaných nálezov to aj úspešne robili. Dôkaz bol nájdený v pozostatkoch mladého domorodého muža nájdeného v Guatemale, ale verí sa, že táto metóda bola rozšírená.

Drahými kameňmi boli jadeit a pyrit. Mimochodom, starovekí Mayovia verili, že ich dych je spojený s božstvami. Preto sa ho snažili udržiavať v pohode a svieži, a to pravidelným čistením zubov a vkladaním drahých kameňov.

Aktuálny objav tiež odhalil, že tesniaci lepiaci materiál kameňov tiež pomáhal predchádzať infekciám. Zdobenie zubov bolo v Mayskej ríši v móde medzi rokmi 200 a 900. Vkladanie kameňov bolo zvyčajne súčasťou obradu dospievania a nemohlo byť veľmi príjemné.

Vtedajší „zubári“ pracovali prekvapivo zručne, keďže viac ako polovica doteraz nájdených upravených zubov stále obsahovala farebné kamene. V podstate to, ako sa im to podarilo, zostalo až donedávna záhadou, no teraz tajomstvo odhalili mexickí odborníci.

Prostredníctvom analýzy ôsmich mayských zubov zistili, že domorodí obyvatelia používali rastlinnú živicu a gumu ako tmely a lepidlá, pretože boli odolné a vodotesné. V zmesi boli aj prísady z borovíc, keďže Mayovia už dávno vedeli, že dokážu bojovať s baktériami, ktoré spôsobujú zubný kaz.

Súvisiace články