Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pod pieskom na Sahare našli fantastický nález: Je o milióny rokov starší ako naša planéta
Zdielať na
Video

Pod pieskom na Sahare našli fantastický nález: Je o milióny rokov starší ako naša planéta

Zdroj: Pixabay

Hosť, ktorý je starší ako samotné miesto hostiteľa.

V posledných rokoch je každý posadnutý prieskumom vesmíru, úžasne úspešné projekty NASA, ako napríklad prieskum Marsu v réžii marťanského roveru Perseverance, alebo skvelé snímky vesmíru pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba priniesli milióny ľudí bližšie k tomu, že sa oveľa viac zaujímajú o to, čo sa deje mimo našej planéty. Málokto však počul o veci, ktorá bola pred rokom nájdená na Sahare a ktorá – ako sa neskôr ukázalo – je o milióny rokov staršia ako samotná naša planéta.

Okrem toho poskytuje aj jedinečný pohľad na formovanie planét našej slnečnej sústavy.

Nedávno nájdený meteorit je doteraz najznámejšou lávou v našej Slnečnej sústave a tiež sa ukázalo, že stuhol mnoho miliónov rokov pred vznikom Zeme. Je to takmer neuveriteľné, ale odborníci nakoniec odhadli vek skaly na 4,5 miliardy rokov. Teda je o 20 miliónov rokov staršia, ako samotná Zem, keď vznikla, samotná Slnečná sústava existovala len 2 milióny rokov.

Podľa odborníkov mohol byť kameň malým kúskom kôry protoplanéty, plyn a prach obklopujúci mladé Slnko sa mohli sformovať do väčších skál a tie sa vzájomnou zrážkou mohli sformovať do protoplanét.

Súvisiace články