Polojasno
10°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Ako veľmi teraz vo svete nenávidia Rusov? Najznámejší ruský vloger porozprával svoj príbeh
Zdielať na
Video

Ako veľmi teraz vo svete nenávidia Rusov? Najznámejší ruský vloger porozprával svoj príbeh

Zdroj: Tengyart/Unsplash

Nie je ľahké byť v súčasnosti vo veľkom svete Rusom. Aj keď je niekto proti Putinovi a za mier.

Už si nemôžu hocikde založiť bankový účet.

Roman Abalin, ktorého na YouTube ako NFKRZ sleduje viac ako 1 milión sledovateľov kvôli videám zaoberajúcim sa najmä Sovietskym zväzom a Ruskom súčasnosti, pokračoval v správach o každodennom ruskom živote aj po začatí vojny. Pred niekoľkými dňami presťahoval svoje sídlo do Gruzínska, ako hovorí „na dlhšiu dovolenku“.

Hoci v 20. storočí bola vojna aj medzi Rusmi a Gruzíncami, zdá sa, že rany sa pomaly hoja, „ak nie na štátnej úrovni, ale medzi ľuďmi určite“. Veľa Rusov žije vo veľkých gruzínskych mestách a kedysi si mohli prenajať byt a založiť účet v banke – no, teraz to tak nie je.

„Nie si Rus? Aha, v poriadku“...

Vloger prehovoril o tom, že hoci sú Gruzínci mimoriadne pohostinní ľudia, teraz nie je vhodné hovoriť po rusky. V krčme sa mu raz stalo, že sa rozprával s ľuďmi, ktorí plynule prešli do ruštiny, keď prišiel barman a povedal im, že v týchto časoch by nemali hovoriť po rusky.

Pri inej príležitosti narazili na protivojnový protest, kde niektorí so sebou priniesli aj protiruské transparenty. Keď na to upozornil jeho anglický kolega vloger, ktorý išiel práve okolo, vypočul si spŕšku nadávok:

- Prekliaty ruský niktoš!

- „Nie som Rus, som Angličan,“ povedal Bald_and_bankrupt, čiže Benjamin Rich.

- „Aha, v poriadku“ upokojili sa všetci.

Roman dodáva, že toto je situácia, keď je radšej lepšie ostať ticho, pretože on je Rus.

Dostojevského by asi nemali zakazovať...

Bežným javom je, že keď zistia, že je Rus, spýtajú sa, aký je jeho názor na Putina a na základe toho pokračujú v rozhovore.

„Nemám potuchy, ako by reagovali, keby som povedal, že som za Putina. Vyhodil by ma taxikár z taxíka?"

- otázka je, samozrejme, rečnícka.

Roman zdôrazňuje, že tieto nepríjemnosti nechce prirovnávať k utrpeniu Ukrajincov, no považuje trochu za extrém, keď povedzme zakážu štúdium Dostojevského na univerzite, „ktorý bol navyše sám disidentom“.

Súvisiace články