Polojasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Prehovoril ukrajinský námorník, ktorý sa pokúsil potopiť jachtu ruského miliardára
Zdielať na
Video

Prehovoril ukrajinský námorník, ktorý sa pokúsil potopiť jachtu ruského miliardára

Zdroj: REUTERS/Juan Medina

Muža za jeho čin zatkli, ale už ho prepustili a v súčasnosti slúži v ukrajinskej armáde.

Taras Ostapčuk pracoval v čase vypuknutia vojny viac ako desať rokov ako hlavný inžinier lode Lady Anastasia, napojenej na ruského oligarchu Alexandra Michejeva.

Muž uviedol, že 26. februára po tom, čo zakotvil v doku na Malorke, videl zábery raketových útokov na obytné budovy v jeho rodnom meste Kyjeve. Nedokázal dostať z hlavy myšlienku, že ďalší úder by mohol zasiahnuť aj ich dom.

Vtedy sa rozhodol potopiť jachtu

- uviedol pre CNN.

Dodal, že údajného majiteľa luxusnej jachty považuje za osobne zodpovedného za útoky. Michejev je generálnym riaditeľom ruskej spoločnosti vojenského priemyslu Rosoboronexport, ktorá obchoduje aj s bojovými vrtuľníkmi, tankami, raketovými odpaľovacími systémami a ponorkami.

CNN kontaktovala Michejeva v súvislosti s vlastníctvom Lady Anastasie, ale hovorkyňa spoločnosti odpovedala, že informácie o osobnom živote a majetku zamestnancov spoločnosti nebudú zverejňovať, pokiaľ to nevyžaduje ruské právo.

Ostapčuk však o tejto otázke nepochybuje.

"Ak niečo vyzerá ako pes, šteká ako pes, hryzie ako pes, je to pes. Preto, ak jachtu využíval na dovolenky desať rokov [Michejev a jeho rodina], myslím si, že je skutočným vlastníkom jachty,"

- povedal pre CNN.

Po rozhodnutí potopiť loď Ostapčuk otvoril ventily v strojovni Lady Anastasie a následne v ubytovacej časti, cez ktorú začala tiecť voda.

"Okrem mňa boli na palube ďalší traja členovia posádky. Informoval som ich, že jachta sa potápa a musia opustiť loď,"

- povedal.

Upresnil, že zvyšok posádky boli tiež Ukrajinci, ale „zo strachu, že to bude mať dopad na ich prácu“, zavolali políciu. Pracovníci prístavu nakoniec použili vodné čerpadlo, aby zabránili potopeniu lode a Ostapčuk bol zatknutý.

"Na polícii som vypovedal, že som sa pokúšal potopiť loď ako politický protest proti ruskej agresii. Treba si vybrať. Buď ste s Ukrajinou, alebo nie ste. Musíte si vybrať medzi Ukrajinou a svojou prácou... Nepotrebujem prácu, ak Ukrajina neexistuje."

Španielske úrady ho 27. februára napokon prepustili a muž je odvtedy na Ukrajine a slúži v armáde.

Súvisiace články