Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tehotná žena, ktorú zachránili na nosidlách z pôrodnice v Mariupole zomrela
Zdielať na
Video

Tehotná žena, ktorú zachránili na nosidlách z pôrodnice v Mariupole zomrela

Zdroj: EyePress via AFP

Fotka tehotnej ženy, ktorú prevážajú na nosidlách z bombardovanej pôrodnice v ukrajinskom Mariupole, obletela celý svet. Bombardovanie detskej nemocnice a pôrodnice bolo jedným z najkrutejších momentov ruskej vojny proti Ukrajine. Žena a jej dieťa zahynuli, informovala tlačová agentúra Associated Press.

Žena bola prevezená do inej nemocnice, kde sa jej lekári snažili zachrániť život. Záchranári povedali, že keď si uvedomila, že prišla o svoje dieťa, kričala na nich: "Zabite ma!"

Podľa chirurga, ktorý hovoril s AP, mala žena rozdrvenú panvu a oddelený bedrový kĺb, preto pristúpili k cisárskemu rezu, dieťa však nevykazovalo žiadne známky života. "Polhodinová resuscitácia matky bola neúspešná. Obaja zomreli," povedal chirurg Timur Marin.

V chaose, ktorý nasledoval po stredajšom nálete, záchranári nemali čas zisťovať meno ženy predtým, ako si jej telo prišli vyzdvihnúť manžel a otec. "Aspoň ju niekto prišiel vyzdvihnúť," uviedli záchranári o žene, ktorá sa tak nedostala do jedného z masových hrobov v Mariupole.

Rusi tvrdili, že pôrodnicu obsadili ukrajinskí extrémisti, aby ju využívali ako základňu, a že tam nezostali žiadni pacienti ani lekári. Ruský veľvyslanec pri OSN a ruské veľvyslanectvo v Londýne označili fotografie zverejnené po bombovom útoku za "falošné správy".

Agentúra AP informovala, že od začiatku vojny prinášajú spravodajstvo z mesta Mariupoľ, ktoré čelí blokáde a zdokumentovali aj útok na detskú nemocnicu a pôrodnicu, kde nasnímali videá a fotografie tehotných žien, kričiacich lekárov a plačúcich detí, ktoré utekali z vybuchnutej pôrodnice.