Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dobre vedieť: Pre TOTO puká popcorn
Zdielať na
Video

Dobre vedieť: Pre TOTO puká popcorn

Zdroj: Shutterstock

Akoby sa na panvici odohrával Veľký tresk. Z malého, tmavého a hrozne tvrdého kukuričného zrna sa náhle stane obrovská, biela a mäkká pochúťka. Prečo ale puká?

Vonkajší obal kukuričného zrna tvorí pevná vrstva s vysokou mechanickou pevnosťou. Tá sa nazýva perikarp, čiže oplodie. Vnútorná časť obsahuje škrob a vodu a je samotným zdrojom potravy.

Keď sa kukuričné ​​jadro zohreje, škrob v jadre zmäkne, kým jeho obsah vody sa premení na paru, čo vedie k vysokému tlaku. Vonkajší pevný kryt chvíľu odoláva, ale nie do nekonečna: začne praskať a za známeho zvuku exploduje. Zrná škrobu náhle napučia a kukurica expanduje a vo veľkej rýchlosti vychladne a stuhne – takto vzniknú známe biele obláčiky popcornu. 

Prečo nevypukajú všetky?

Asi ste si všimli, že na spodku vrecúška vždy zostanú kukuričné zrná, ktoré nepukli. Z vyššie uvedeného vyplýva, že kukurica puká, ak je jej vonkajšia škrupina neporušená a zdravá, ale medzi zrnami sa nachádzajú aj chybné kusy, ktoré nespĺňajú tieto požiadavky. Okrem toho musí jadro obsahovať 11-14 percentnú vlhkosť, aby sa vytvoril dostatočný tlak na puknutie obalu.

Pochúťku môžete pokaziť aj zlým spôsobom zahrievania. Kukuričné zrná sa musia rýchlo zohriať na vysokú teplotu, aby sa zabránilo varu a nepopraskala škrupina pred vzniknutím tlaku potrebného na roztrhnutie.

Jesť alebo nejesť?

Pokiaľ ide o výživu, pukance sú trochu kontroverzné. Obsahujú síce vlákninu a antioxidačné polyfenoly, ale vo veľkej miere závisí aj od typu oleja, ktorý používate a množstvo nasýtených tukov, ktoré sa vám tak dostáva do tela. A vrecúška určené do mikrovlnnej rúry zase môžu obsahovať škodlivý perfluoralkyl.