Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
NASA vám zaplatí 3 milióny dolárov, ak vyriešite túto výzvu!
Zdielať na
Tech

NASA vám zaplatí 3 milióny dolárov, ak vyriešite túto výzvu!

Pozrite si tiež archívne video o pristátí čínskej sondy na Mesiaci.

Nenazvali by sme to ľahkými peniazmi, ale nie je to raketová veda.

V čase, keď ľudstvo obnovuje svoj výskum Mesiaca a prvýkrát sa pozrie na Mars, NASA čelí vážnym výzvam, z ktorých jednou z najväčších je otázka nakladania s odpadom. Nájsť riešenie tohto problému je veľmi dôležité, najmä ak chceme zostať na povrchu Mesiaca dlhší čas alebo dokonca vytvoriť stálu základňu.

Medzi stopami, ktoré astronauti zanechávajú na povrchu Mesiaca, sú nielen vedecké prístroje a iné vybavenie, ale aj - menej známe - 96 vrecúšok s ľudskými výkalmi. Počas misií Apollo astronauti cestujúci na Mesiac zbierali moč do nádob a na vyprázdňovanie si museli k telu pripevniť špeciálne vrecko. Tieto vrecká spolu s ďalším odpadom sa nechávali na povrchu Mesiaca, aby sa uvoľnil priestor na privezenie mesačných vzoriek.

Prvá fotografia mesačného povrchu, ktorú urobil Neil Armstrong, zachytáva vrecko s takýmto odpadom.

Zatiaľ čo roboty a pristávacie moduly neprodukujú významné množstvo odpadu, ľudská prítomnosť ho produkuje v hojnom množstve. Počas vesmírnych misií to nie je len ľudský odpad, ale aj rôzne iné odpady, ako napríklad vedecké vybavenie, oblečenie, obaly od potravín a iné materiály. Tie sa môžu počas dlhších misií hromadiť alebo sa môžu stať ešte väčším problémom na lunárnej základni.

Preto sa teraz NASA obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc prostredníctvom súťaže „LunaRecycle Challenge“, ktorej cieľom je vyvinúť technológie, ktoré dokážu premeniť odpad na užitočné produkty na povrchu Mesiaca.

Keďže NASA plánuje stráviť na Mesiaci čoraz dlhší čas, odpad, najmä neorganický, ako sú vedecké prístroje alebo obaly od potravín, by sa mohol stať vážnym problémom. Hoci sa NASA neustále snaží znižovať množstvo produkovaného odpadu, v súčasnosti hľadá inovatívne spôsoby jeho recyklácie.

Amy Kaminski, vedúca programu NASA pre udeľovanie cien, výzvy a zapojenie komunity, povedala:

„Udržateľnosť je pre NASA kľúčová, a to na Zemi aj mimo nej. Touto výzvou hľadáme u verejnosti inovatívne prístupy k nakladaniu s lunárnym odpadom a naším cieľom je priniesť získané skúsenosti späť na Zem v prospech všetkých.“

Súťaž LunaRecycle je rozdelená na dve časti. Jednou je „Prototype Build Track“, v ktorej musia účastníci navrhnúť hardvérové komponenty a systémy na recykláciu tuhého odpadu vznikajúceho na povrchu Mesiaca. Druhou je „Digital Twin Track“, v ktorej je potrebné vytvoriť virtuálny systém na simuláciu celého procesu recyklácie tuhého odpadu a výroby konečných produktov.

Zúčastnené tímy môžu súťažiť v oboch kategóriách, pričom medzi jednotlivé riešenia sa rozdelí cenový fond vo výške tri milióny dolárov.

Kim Krome, dočasná programová manažérka pre storočné výzvy NASA a vedúca výzvy LunaRecycle, sa na riešenia teší.

„Táto výzva je dôležitým krokom k tomu, aby sme sa priblížili k skúmaniu svetov mimo našej planéty.“

Výzva LunaRecycle Challenge je výnimočnou príležitosťou pre vedcov, inžinierov a inovátorov, aby prispeli k úspechu budúcich vesmírnych misií. Cieľom NASA je nielen zabezpečiť dlhší pobyt na Mesiaci, ale aj aplikovať tu vyvinuté riešenia na Zemi a pomôcť tak riešiť problémy udržateľnosti a globálneho odpadového hospodárstva.

Táto súťaž posunie výskum vesmíru na novú úroveň, vďaka čomu bude prieskum svetov vzdialených od Zeme pre ľudstvo stále dostupnejší.

Súvisiace články