Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Texas testuje drony na zásah po tiesňových volaniach
Zdielať na

Texas testuje drony na zásah po tiesňových volaniach

Pozrite si tiež archívne video o tom, kde sa vyrábajú drony na Slovensku.

Do konca roka by mohol začať fungovať systém, ktorý by mohol pomôcť policajtom, hasičom a iným špeciálnym jednotkám zistiť, čo môžu očakávať na mieste tiesňového volania.

V budúcnosti by drony mohli byť prvými jednotkami, ktoré dorazia na miesto tiesňového volania v Texase, informoval portál Interesting Engineering. Policajné oddelenie v Bee Cave neďaleko Austinu uviedlo, že chce využívať samonavádzacie drony na urýchlenie procesu pomoci.

Podľa policajného náčelníka Briana Jonesa môže systém dronov AV8 reagovať na akékoľvek tiesňové volanie, čo mu umožní fungovať ako oči a uši jednotiek na mieste udalosti. Drony sa budú spúšťať automaticky, a ak sa dostanú do bodu, keď si potrebujú dobiť batérie, alebo ak tím prevezme kontrolu nad miestom udalosti, lietajúce zariadenie sa vráti na svoju základňu, aby sa dobilo.

Jones hovorí, že systém bude jednotkám poskytovať informácie v reálnom čase o tom, čo ich čaká na zemi.

Podľa Rogera Pecinu, generálneho riaditeľa spoločnosti Eve Vehicles Corporation, budú po meste rozmiestnené tri drony, ktoré sa budú správať ako vtáky: vzlietnu a potom sa vrátia do svojho „hniezda“. Drony budú schopné zostať vo vzduchu až 40 minút a ich maximálna rýchlosť bude až 108 km/h. Potom vyletia z mesta a následne sa vrátia do svojho domova.

Testovanie sa v meste začne v najbližších dňoch a systém bude v prevádzke o niekoľko mesiacov, ale ešte pred koncom roka. Dva z troch štartov dronov sa uskutočnia v školách.

Súvisiace články