Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Do mesiaca Jupitera narazil asteroid: 20x väčší než ten, čo zabil dinosaury
Zdielať na

Do mesiaca Jupitera narazil asteroid: 20x väčší než ten, čo zabil dinosaury

Pozrite si tiež archívne video s unikátnymi zábermi Jupitera.

Japonskí vedci sa domnievajú, že pri tejto kataklizme sa zmenil sklon Ganymeda, najväčšieho mesiaca slnečnej sústavy.

Približne pred štyrmi miliardami rokov kataklizma zmenila tvar najväčšieho mesiaca slnečnej sústavy. Jeden z Jupiterových mesiacov, Ganymedes, zasiahol obrovský asteroid dvadsaťkrát väčší ako ten, ktorý spôsobil vyhynutie dinosaurov na Zemi. Podľa štúdie vedcov z japonskej univerzity v Kobe uverejnenej v magazíne Scientific Reports bol náraz taký silný, že posunul os mesiaca.

Jupiterov mesiac Ganymedes je už dlho obľúbenou oblasťou výskumu vedcov. A to z dobrého dôvodu: má vlastné magnetické pole, tekutú vodu vo vnútri a je väčší ako Merkúr. Kvôli svojej obežnej dráhe a rotácii je jednou stranou vždy otočený k Jupiteru, zatiaľ čo druhá strana zostáva trvalo skrytá. Na svojom povrchu má aj charakteristické tektonické ryhy.

Tieto ryhy museli vzniknúť pri mohutnom náraze, keď bolo teleso veľmi mladé. Niektoré zo sústredných prstencov rýh sa rozprestierajú na 7800 km povrchu planéty.

Odborníci už dlho predpokladajú, že ryhy mohol spôsobiť asteroid pred 4 miliardami rokov, ale nedokázali povedať, aký silný bol tento náraz a aký mal na teleso vplyv.

Vedci preskúmali údaje zo sond Voyager z roku 1979 a zo sondy Gallilei z rokov 1995 až 2003. Univerzitný vedec a hlavný autor štúdie Hirata Naojuki porovnal dopad udalosti na Mesiac s podobnou udalosťou, ktorá sa stala na Plute.

Americká vesmírna sonda New Horizons predtým pozorovala, že mohutná zrážka spôsobila naklonenie osi rotácie Pluta. Na základe týchto paralel Hirata pomocou počítača namodeloval, ako mohla vyzerať kataklizma na Jupiterovom mesiaci.

Priemer asteroidu bol vypočítaný na 300 km, čo je 20-krát viac ako priemer asteroidu, ktorý vyhubil dinosaury. Kráter, ktorý vytvoril, musel byť široký 1400 až 1600 km. Okrem toho sa miesto dopadu na odvrátenej strane Mesiaca zhodovalo s veľkosťou posunu, čo poskytuje silný dôkaz o úzkom prepojení medzi týmito dvoma udalosťami.

Sonda Juice Európskej vesmírnej agentúry pomôže získať presnejší obraz o Jupiterových mesiacoch vrátane minulosti Ganymeda. Sonda by mohla dosiahnuť svoj cieľ do roku 2034, po šiestich mesiacoch meraní a testov.

Súvisiace články