Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ľadový mesiac Jupitera vyprodukuje 1000 ton kyslíka denne
Zdielať na

Ľadový mesiac Jupitera vyprodukuje 1000 ton kyslíka denne

Pozrite si tiež archívne video o úspešnom štarte sondy k Jupiteru.

Mesiac Európa má dostatok kyslíka pre milión ľudí na Zemi na 24 hodín.

Vedci z NASA na základe údajov zo sondy Juno zistili, že ionizované častice obiehajúce okolo Jupitera rozkladajú ľadový obal mesiaca Europa na vodík a kyslík.

Dôležité údaje poslala na Zem sonda NASA Juno, ktorá je na misii k Jupiteru. Z meraní prístroja vyplýva, že ľadový mesiac každých 24 hodín vyprodukuje približne tisíc ton kyslíka. To by stačilo pre milión ľudí na Zemi na jeden deň.

Interesting Engineering uvádza, že sonda zaznamenala údaje ešte v septembri 2022, keď sa k nebeskému telesu priblížila na vzdialenosť približne 354 km. Výsledky výskumníci práve uverejnili v časopise Nature Astronomy.

Podľa správy to bol prístroj sondy JADE, ktorý vedci použili na meranie emisií plynov z mesiaca. Jeho údaje ukázali, že Európa produkuje 12 kilogramov kyslíka za sekundu. Vedci predpokladajú, že časť z tohto množstva by sa mohla dostať do oceánov pod povrchom.

NASA / JPL-Caltech / SWRI / PU

​Výsledky sú mimoriadne dôležité, pretože by mohli pomôcť odpovedať na otázku, či v oceánoch pod ľadovým šelfom existuje život.

Odborníci sa domnievajú, že produkcia kyslíka na Jupiteri je spôsobená ionizovanými časticami obiehajúcimi okolo Jupitera. Tieto častice narážajú na ľadový obal telesa a rozkladajú vodný ľad na kyslík a vodík. Inými slovami, ionizované častice pomaly erodujú povrch mesiaca.

Juno v budúcnosti ešte niekoľkokrát preletí v blízkosti mesiaca, aby sa z neho dalo získať viac cenných údajov. Okrem toho sa pátraniu po živote bude venovať aj misia Europa Clipper k Jupiteru, ktorá sa uskutoční v roku 2030. 

Súvisiace články