Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
ChatGPT a ostatné umelé inteligencie šíria ruské dezinformácie
Zdielať na

ChatGPT a ostatné umelé inteligencie šíria ruské dezinformácie

Pozrite si tiež archívne video o umelej inteligencii a jedálničku.

Analytici spoločnosti NewsGuard podrobne preskúmali umelé inteligencie, ktoré opakovane a nekriticky oznamovali informácie, ktoré zapadajú do moskovského príbehu, ako aj nepravdivé informácie.

Nová štúdia zistila, že rôzne umelé inteligencie, ako napríklad ChatGPT od OpenAI, nevedomky šíria ruské dezinformácie. Organizácia NewsGuard, ktorá monitoruje spravodajstvo, preskúmala desať chatbotov, ktoré museli reagovať na 57 podnetov. Cieľom bolo odhaliť odpovede na známe ruské dezinformačné naratívy.

Podľa denníka The New York Times identifikovala spoločnosť NewsGuard celkovo 19 falošných naratívov, ktoré umelá inteligencia šírila a spojila s ruskou dezinformačnou sieťou. Patrí medzi ne napríklad jeden, ktorý tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je skorumpovaná hlava štátu.

Okrem ChatGPT organizácia testovala aj umelú inteligenciu (AI) od spoločností Microsoft a Meta a ďalších. Hoci výsledky NewsGuard samostatne nezverejnil, zo štúdie vyplynulo, že sa vyskytli prípady, keď boli dezinformácie uvádzané bez kritiky, ale aj prípady, keď AI vyvrátila iné tvrdenia.

Ukázalo sa, že jedna z dezinformácií vrátených chatbotmi pochádzala od bývalého amerického námorníka Johna Marka Dougana. Dougan utiekol z USA do Ruska ešte v roku 2016 po tom, ako vyšlo najavo, že ho v USA čaká súdny proces na základe obvinení z hackerstva. V júni 2022 napríklad uviedol, že ukrajinskí vojaci terorizujú vlastných občanov a páchajú vojnové zločiny na obyvateľstve svojej krajiny s podporou NATO.

Ako uvádza Interesting Engineering, rastú obavy zo systémov umelej inteligencie, ktoré by mohli ešte viac posilniť šírenie falošných správ. Práve to podnietilo snahu NewsGuard predložiť návrhy na reguláciu umelej inteligencie v USA na základe výsledkov štúdií.

Súvisiace články