Skoro jasno
22°
Bratislava
Tadeáš
25.6.2024
Legendárny Winamp bol vzkriesený: A nie len tak hocijako
Zdielať na

Legendárny Winamp bol vzkriesený: A nie len tak hocijako

Zdroj: YouTube/Rodrigo Méndez

Softvérového inžiniera napadlo oživiť prastarý prehrávač Winamp. Aby však dodal príbehu spád, zhmotnil ho tým, že ho oživil ako fyzické zariadenie.

Starší čitatelia možno používali Winamp, multimediálny prehrávač vo Windowse, ktorý bol svojho času, najmä pred érou streamovania, pomerne populárny. Úplne však nezmizol - nedávno bolo napríklad radikálne prepracované jeho rozhranie.

Jednému softvérovému inžinierovi (Rodrigo Méndez, Rodmg) to zrejme nestačilo, a tak Winamp oživil ako fyzický objekt. Inšpiroval sa svojím starým rádiom. Zariadenie s názvom Linamp poháňa mikropočítač Raspberry Pi 4 Model B. Súčasťou prehrávača je 32 GB SD karta, ktorá na 7,9" mimoriadne širokom dotykovom displeji zobrazuje klasické používateľské rozhranie Winampu vrátane vizualizácie analýzy spektra a informácií o interpretovi a názve počúvanej skladby.

Displej je ovládaný derivátom Debianu (Dietpi) s vlastnou aplikáciou Qt 6 napísanou v jazyku C++ s widgetmi Qt. Tom's Hardware cituje tvorcu, ktorý povedal, že si toto programovanie vybral, pretože chcel "výzvu a učiť sa nové veci". Pri vývoji vlastnej aplikácie musel prepracovať zastarané funkcie na spustenie vizualizácie zvuku na displeji.

Konštruktér dal vyrobiť plechové puzdro zariadenia. Pôvodne plánoval, že bude obsahovať fyzické tlačidlá, ale to by bolo na malom, mimoriadne širokom displeji nepraktické. Ovládacie tlačidlá preto zakomponoval do jedinečného používateľského rozhrania. Namiesto toho vytlačil predný panel displeja, ktorý sa veľmi podobá na okraj okna Winampu, doplnený o ovládacie ikony.

Dizajnér venoval veľkú pozornosť aj zadnej strane zariadenia. Tú navrhol sám a potom ju vytlačil 3D tlačou. Pridal aj kovové tlačidlo napájania s retro vzhľadom, ako aj 3,5 mm stereo jack, ethernetový port, port USB-A a port USB-C.

Zariadenie Linamp dokáže prehrávať hudbu z vlastného súborového systému a z pripojenej externej jednotky CD. Spektrálny analyzátor a informačný displej v reálnom čase funguje aj pri prehrávaní z diskov CD, pretože zariadenie získava informácie z MusicBrainz. Inžinier tiež plánuje, že zariadenie Linamp bude vhodné na prehrávanie zo služby Spotify.

V nasledujúcom videu dizajnér zariadenia demonštruje, ako funguje.

Súvisiace články