Skoro jasno
22°
Bratislava
Tadeáš
25.6.2024
Objavili novú galaxiu: Jasnejšia už byť nemôže
Zdielať na

Objavili novú galaxiu: Jasnejšia už byť nemôže

Pozrite si tiež archívne video o galaxiách, ktoré nemali existovať.

Galaxia s názvom JADES-GS-z14-0, ktorú objavili talianski astronómovia, existovala 290 miliónov rokov po Veľkom tresku a je oveľa jasnejšia, ako by mohla byť.

Najvzdialenejšiu galaxiu, akú sme kedy videli, objavili vedci z talianskej Scuola Normale Superiore pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, informuje Gizmodo. Objekt je plný mladých hviezd a podľa výpočtov vznikol len 290 miliónov rokov po veľkom tresku. Jeho neočakávaná jasnosť spochybňuje všetko, čo sme si mysleli, že vieme o ranom vesmíre.

Kozmický úsvit vesmíru trval od 50 miliónov rokov po Veľkom tresku do 1 miliardy rokov po Veľkom tresku. V tomto období vznikli prvé galaxie, hviezdy a čierne diery. Predpokladá sa, že v tomto období bol vesmír tvorený hustými plynmi, ktoré neprepúšťali svetlo. K tomu došlo až po tom, ako vesmír začal prechádzať obdobím reionizácie. Vďaka tomu boli vedci nedávno svedkami vzniku starobylej galaxie.

Talianski výskumníci použili vesmírny teleskop Jamesa Webba na zhotovenie snímok hlbokého vesmíru. Ako svetlo z týchto vzdialených galaxií putuje vesmírom, rozpínanie vesmíru rozširuje jeho vlnovú dĺžku a stáva sa viditeľným v infračervenom pásme. Webb bol špeciálne navrhnutý na pozorovanie tohto svetla.

JADES-GS-z14-0

NASA / ESA / CSA / STScI / Brant Robertson / Ben Johnson / Sandro Tacchella / Phill Cargile

​Daná galaxia bola pomenovaná JADES-GS-z14-0, kde číslo 14 znamená veľkosť červeného posunu. Hoci výskumníkov táto hodnota veľmi nadchla, boli z objavu opatrne nadšení aj kvôli ďalším vlastnostiam galaxie. Podľa Stefana Carnianiho bola jej jasnosť prekvapivo vysoká a bola tiež veľmi blízko inej galaxie, takže sa predpokladalo, že obe sú súčasťou väčšieho objektu.

Vedcom sa v januári 2024 podarilo potvrdiť, že galaxia má skutočne červený posun 14,32. To zároveň znamenalo, že galaxia JADES-GS-z14-0 zosadila z trónu galaxiu JADES-GS-z13-0, ktorú tiež objavil Webb v roku 2022 a ktorá má červený posun 13,2.

Galaxia má priemer 1600 svetelných rokov a väčšina svetla pochádza z mladých hviezd, nie z materiálu padajúceho do čiernej diery. Na základe jasnosti sa vedci domnievajú, že hmotnosť galaxie je stovky miliónov krát väčšia ako hmotnosť Slnka. Carniani hovorí, že je ohromujúce, že vesmír mohol vytvoriť takúto galaxiu za 290 miliónov rokov. Štúdia vedcov bola uverejnená na preprintovom serveri arXiv.

Súvisiace články