Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Používate Android? Všetky vaše peniaze môže odčerpať nový vírus
Zdielať na

Používate Android? Všetky vaše peniaze môže odčerpať nový vírus

Pozrite si tiež archívne video pre užívateľov systému Android.

Zákerný vírus, ktorý sa tvári ako antivírus. Tu je návod, ako sa ho zbaviť.

Objavila sa nová, ešte nebezpečnejšia verzia jedného z najničivejších bankových trójskych koní Vultur, pôvodne zdokumentovaná v marci 2021.

Najnovšie útoky objavili výskumníci spoločnosti Fox-IT, ktorí zistili, že tentoraz sofistikovanosť útoku dosiahla novú úroveň. Trojan používa na oklamanie používateľov prekvapivo sofistikovanú metódu, kombináciu phishingových SMS a telefonátov. Konkrétne vyzýva na inštaláciu aplikácie, ktorá sa vydáva za antivírusový softvér McAfee, ale v skutočnosti ním vôbec nie je.

Obetiam sa najprv pošle zamaskovaná SMS správa, ktorá ich upozorní na neznámu transakciu a požiada ich, aby zavolali na uvedené telefónne číslo a získali ďalšie informácie.

Na druhom konci hovoru podvodník požiada obeť, aby klikla na odkaz v SMS. Webová stránka, ktorá sa otvorí, zdanlivo sľubuje inštaláciu antivírusového programu McAfee, ale v skutočnosti ide o podvod - webová stránka je falošná, rovnako ako stiahnutá aplikácia, ktorá v skutočnosti do zariadenia so systémom Android nainštaluje škodlivý softvér Bruhilda.

Po nainštalovaní aplikácie škodlivý softvér zavedie do zariadenia ďalší škodlivý softvér a nadviaže spojenie s útočníkom, ktorý potom získa úplnú kontrolu nad obeťou. To zahŕňa snímanie obrazovky, monitorovanie stlačených klávesov a celkovo monitorovanie všetkých aktivít používateľa v reálnom čase.

Keďže Vulturn je bankový trójsky kôň, konečným cieľom je získať platobné a bankové údaje obetí, ktoré môžu útočníci použiť na výber ľubovoľnej sumy peňazí z účtov obetí.

Ochrana je veľmi jednoduchá: aplikácie pre zariadenia so systémom Android sťahujte len z dôveryhodných zdrojov, ako je napríklad Obchod Play, a aj to len od dôveryhodných vývojárov. To je najdôležitejší krok pri ochrane pred týmto typom útoku.

Súvisiace články