Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nočná mora namiesto spánku: Philips sťahuje pomôcky na spanie
Zdielať na

Nočná mora namiesto spánku: Philips sťahuje pomôcky na spanie

Pozrite si tiež archívne video o príčinách chrápania.

Látka v prístrojoch by mohla zvýšiť riziko vzniku rakoviny tým, že sa dostane do pľúc používateľov. Spoločnosť Philips sťahuje prístroje určené na liečbu spánkového apnoe.

V nadväznosti na celosvetové stiahnutie z trhu spoločnosť Philips pozastavuje predaj svojich prístrojov na liečbu spánkového apnoe aj v USA. Objavili sa obavy, že tieto zariadenia predstavujú zdravotné riziko vrátane údajného zvýšenia rizika vzniku rakoviny a ďalšie.

Holandská spoločnosť od roku 2021 stiahla už viac ako päť miliónov takýchto zariadení. Dôvodom je, že pena, ktorá sa v zariadení používa na tlmenie zvuku, sa môže rozpadnúť - do pľúc používateľa sa tak uvoľňujú drobné čierne častice a ďalšie potenciálne nebezpečné látky.

Spánková apnoe znamená abnormálne dýchanie počas spánku s prerušovanými a dokonca aj dlhšími prestávkami v dýchaní. To môže byť sprevádzané hlasným chrápaním, vrátane príznakov nespavosti. V niektorých prípadoch môže dokonca spôsobiť vysoký krvný tlak a cukrovku 2. typu.

Práve toto má zariadenie spoločnosti Philips liečiť, ale pred rokmi bolo z uvedených dôvodov stiahnuté z trhu s cieľom ich odstránenia, uvádza Gizmodo. Zdá sa však, že sa to pretiahlo, pretože stiahnutie z trhu sa odvtedy rozšírilo na ďalšie zariadenia.

Spoločnosť Philips však v utorok oznámila, že na základe dohody s americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv prestane predávať zariadenia Respironic v USA. Opravy predtým predaných zariadení budú pokračovať.

Aby sa takéto zariadenia mohli vrátiť na americký trh, musí spoločnosť Philips splniť niekoľko požiadaviek. Pokiaľ ide o zvyšok sveta, bude pokračovať v predaji podobných výrobkov, ktoré spĺňajú "určité požiadavky".