Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NASA mieri k bizarnému kovovému asteroidu: Misia môže ovplyvniť osud celej Zeme
Zdielať na
Tech

NASA mieri k bizarnému kovovému asteroidu: Misia môže ovplyvniť osud celej Zeme

Zdroj: TV JOJ

Podivný objekt nie je dôležitý len pre vedu, ale môže rozhodnúť o celej našej budúcnosti.

V poslednom čase sa v súvislosti s vesmírom deje množstvo zaujímavostí. Popri americkej a čínskej vesmírnej agentúre sa do pretekov zapojil aj súkromný sektor SpaceX, ktorý priblížil deň, keď misia Artemis opäť vynesie človeka na Mesiac, a v hre je aj návšteva Marsu. Rovnako dôležité je však aj hľadanie asteroidov, z ktorých niektoré by mohli predstavovať hrozbu pre Zem, a poznanie, ako sa formujú planéty. V neposlednom rade je ich výskum mimoriadne dôležitý aj pre budúcu ťažbu vo vesmíre.

Ďalšia vzrušujúca kapitola vo výskume vesmíru sa čoskoro začne: v októbri 2023 má odštartovať misia NASA Psyche, ktorej cieľom je skúmať unikátny kovový asteroid. Asteroid, známy ako Psyche 16, je považovaný za srdce dávnej, zaniknutej planéty a odborníci dúfajú, že úspech misie nám pomôže dozvedieť sa viac o tom, ako vznikajú planéty.

Pri príprave na 280 miliónov kilometrov dlhú cestu museli inžinieri venovať pozornosť nespočetnému množstvu drobných detailov, ktoré trvali oveľa dlhšie, než sa očakávalo. Misia Psyche mala pôvodne odštartovať skôr, ale minulý rok bola odložená, čo vyvolalo vážne obavy o budúcnosť misie a začalo sa vyšetrovanie, ktoré malo zistiť, prečo. Teraz však NASA oznámila, že misia Psyche napokon dostala zelenú a bude spustená v októbri 2023.

​Špeciálny projekt bol ohlásený v roku 2017, ale pre problémy, ktoré sa vyskytli počas testovania softvéru na riadenie letu, bol odložený na jún 2022. V správe vyšetrovateľov sa uvádza, že k ťažkostiam misie prispeli problémy v Laboratóriu prúdového pohonu NASA (JPL) ako celku vrátane nedostatku personálu, nedostatočného dohľadu skúseného manažmentu, rozpočtových škrtov a pandémie COVID-19.

Po menšom škandále sa činnosť JPL reštrukturalizovala, prijali sa skúsenejší zamestnanci a inžinieri a zefektívnila sa organizácia práce. V dôsledku toho sa v poslednej správe NASA uvádza, že všetko je už v poriadku a že sú pripravení úspešne pokračovať v programe.

Ak všetko pôjde podľa plánu a Psyche opustí Zem na jeseň, k asteroidu Psyche 16 dorazí v roku 2029. Najdôležitejšou otázkou je, či ide skutočne o kovové jadro zničenej planéty. Vedecké otázky sú rovnako dôležité ako tie ekonomické a priemyselné. Mnohé veľké ťažobné spoločnosti sa už pripravujú na začatie ťažby vo vesmíre a tento asteroid vyzerá ako viac než sľubný cieľ. Odhaduje sa, že tento zvláštny vesmírny kameň by mohol obsahovať suroviny v hodnote až 10 miliárd dolárov, ktorých ťažba by mohla poskytnúť vyspelým priemyselným odvetviam našej civilizácie potrebné suroviny na veľmi dlhý čas.

Začína sa teda ďalšia vzrušujúca kapitola vo výskume vesmíru a my sa už nevieme dočkať, aké tajomstvá o vzniku planét a potenciálnom ťažobnom potenciáli asteroidov odhalí misia Psyche.

Súvisiace články