Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V srdci Mliečnej dráhy bola objavená záhada: Astrofyzici sú ohromení
Zdielať na
Tech

V srdci Mliečnej dráhy bola objavená záhada: Astrofyzici sú ohromení

Zdroj: Benjamin Voros/Unsplash

Málokto si vie predstaviť, čo sa nachádza za hranicami našej slnečnej sústavy, ale americkí astrofyzici objavili v strede Mliečnej cesty celú kolóniu neuveriteľných štruktúr.

Vedci už vedeli, že vo vesmíre visia záhadné magnetické vlákna, ale nová štúdia odhalila celú novú populáciu, ktorá smeruje práve do galaktického centra. Tieto vlákna sa líšia od filamentov (vláknitých útvarov), ktoré predtým objavil Farhad Yusef-Zadeh, astrofyzik zo Severozápadnej univerzity v 80. rokoch 20. storočia.

Gigantické jednorozmerné vlákna boli predtým pozorované visiace vertikálne okolo Sagittarius A* (veľmi jasný a kompaktný rádiový zdroj v jadre Mliečnej cesty), centrálnej supermasívnej čiernej diery v našej galaxii.

Nové vlákna, ktoré objavil aj Yusef-Zadeh, sú však oveľa kratšie a sú usporiadané horizontálne, rozprestierajú sa od čiernej diery ako "špice kolesa", hovorí jeho tím.

Vedúci vedec opakovane vyjadril svoj šok z objavu:

"Vertikálne vlákna sa tiahnu po celej dĺžke galaxie a dosahujú výšku až 150 svetelných rokov, zatiaľ čo horizontálne vlákna pripomínajú skôr bodky a čiarky Morseovej abecedy a prepichujú len jednu stranu Sagittarius A*," uvádza sa v článku o objave na Severozápadnej univerzite.

"Prekvapilo nás, že sme zrazu našli novú populáciu štruktúr, ktoré akoby ukazovali smerom k čiernej diere," priznal Yusef-Zadeh.

"Bol som šokovaný, keď som ich uvidel. Museli sme vykonať veľa práce, aby sme dokázali, že sme si nerobili žarty, a uvedomili sme si, že tieto vlákna nie sú náhodné, ale pravdepodobne súvisia s výtokom našej čiernej diery."

"Ich štúdiom sme sa dozvedeli viac o rotácii čiernej diery a orientácii akrečného disku. Je veľkým zadosťučinením nájsť poriadok v chaotickom poli jadra našej galaxie".

Aby sme si priblížili rozsah tohto objavu, stojí za zmienku, že stred našej galaxie je od Zeme vzdialený 25 tisíc svetelných rokov a Yusef-Zadeh sa záhadami tejto oblasti zaoberá už 40 rokov.

Po desaťročiach štúdia vertikálnych filamentov ho prekvapilo, že našiel ich horizontálne náprotivky, ktorých vek sa odhaduje na približne 6 miliónov rokov.

"Vždy sme uvažovali o vertikálnych filamentoch a ich pôvode," povedal. "Zvykol som si na vertikálne verzie. Nikdy som si nemyslel, že by mohli existovať horizontálne," dodal.

Hoci obe skupiny pozostávajú z jednorozmerných filamentov, ktoré možno detegovať pomocou rádiových vĺn a súvisia s aktivitou v galaktickom centre, podobnosti sa tu končia.

Vertikálne filamenty, vysoké až 150 svetelných rokov, sú oveľa väčšie ako horizontálne filamenty, ktoré sú dlhé len 5 až 10 svetelných rokov.

Okrem toho sú vertikálne vlákna kolmé na galaktickú rovinu, zatiaľ čo horizontálne vlákna sú s rovinou rovnobežné a smerujú do stredu galaxie, kde sa nachádza čierna diera.

Vertikálne vlákna sú magnetické a relativistické, zatiaľ čo horizontálne vlákna zrejme vyžarujú teplo. Vertikálnych filamentov sú stovky, zatiaľ čo horizontálnych je len niekoľko stoviek.

Yusef-Zadeh vďačí za svoje nové objavy pokročilej rádioastronomickej technológii, najmä teleskopu MeerKAT na Juhoafrickom rádioastronomickom observatóriu (SARAO).

Na lokalizáciu filamentov jeho tím odstránil zo snímok z MeerKAT šum pozadia a rušivé prvky, aby oddelil filamenty od okolitých štruktúr.

"Nové pozorovania MeerKAT-u zásadne zmenili situáciu," povedal.

"Pokrok v rádioastronomickej technológii a dlhší čas pozorovania nám poskytli nové informácie. Je to skutočne veľký technický úspech rádioastronómov."

Práca Yusef-Zadeha je však ešte len na začiatku, stále treba zodpovedať mnoho otázok týkajúcich sa záhad nového objavu.

"Podľa našej teórie mohli vzniknúť v dôsledku nejakého výtoku, ktorý by mohol súvisieť s udalosťou spred niekoľkých miliónov rokov," povedal odborník na astronómiu a dodal, že na vysvetlenie pôvodu filamentov je potrebný ďalší výskum.

"NAŠA PRÁCA SA NIKDY NEKONČÍ," ZDÔRAZNIL, "VŽDY MUSÍME ROBIŤ NOVÉ POZOROVANIA, NEUSTÁLE SPOCHYBŇOVAŤ NAŠE MYŠLIENKY A SPRESŇOVAŤ NAŠE ANALÝZY."