Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Siemens a Avicar vyrábajú športové auto bez sedadiel a dverí: Bude pripravené na preteky už tento rok
Zdielať na
Tech

Siemens a Avicar vyrábajú športové auto bez sedadiel a dverí: Bude pripravené na preteky už tento rok

Zdroj: Avicar

Hoci vozidlo nebude využívať technológiu samojazdenia, počas pretekov v ňom nebude nikto sedieť, takže niektoré zbytočné detaily jeho konštrukcie môžu byť vynechané.

Spoločnosť Avicar predstavila vizuálnu podobu svojho pretekárskeho vozidla Gen0, ktoré sa čoskoro predstaví v prvých pretekoch Remote Reality, čím vznikne nový fenomén pretekania, ktorý kombinuje štýl videohier so skutočným, fyzickým motoristickým športom. Remote Reality (RR) vás na rozdiel od VR (virtuálnej reality) neprenesie do úplne imaginárneho sveta, ale umožní vám ovládať skutočné, fungujúce auto, do ktorého nemôžete nastúpiť, ale môžete ho vlastniť a riadiť.

Nevýhodou metódy RR je, že vzrušenie z pretekov môžete zažiť len nepriamo, ale výhodou je, že si jazdu môže vyskúšať každý bez toho, aby riskoval svoju fyzickú bezpečnosť, bez ohľadu na to, ako ďaleko od trate sa nachádza. Avicar vyvíja vozidlo v spolupráci s poradenskou organizáciou Siemens Advanta a vzhľadom na jeho špecializované použitie nebude potrebovať niektoré základné vybavenie, ako sú dvere, sedadlá ani okná.

Avicar

​Lesklý čierny exteriér koncepčného vozidla Gen0 bude vybavený najmodernejšími technológiami: bude mať elektrický pohon, bude vybavený 360-stupňovými kamerami a prostredníctvom pripojenia 5G bude prenášať údaje vodičovi, ktorý ho ovláda, s oneskorením menším ako 20 ms. Jeho maximálna rýchlosť bude len 160 km/h, ale napriek tomu ponúkne vodičovi zážitok zo skutočných pretekov vďaka prilbe VR a ovládaču, ktorý mu umožní ovládať vozidlo z kresla.

V prvom kole bude vyrobených len 11 modelov, takže tí, ktorí chcú získať tzv. anjelský kľúč, ktorý im zabezpečí (spoločné) vlastníctvo vozidla, by sa mali poponáhľať so svojou žiadosťou. Tí, ktorí sa dostanú do beta verzie projektu Remote Reality Labs spoločnosti Avicar, si budú môcť otestovať svoje schopnosti a budú pozvaní do kvalifikačného programu na Cloud Prix Invitationals, ktorý sa bude konať v decembri 2023 v Miami. Pred zostavením 11 oficiálnych tímov a začiatkom súťaží sa budú môcť držitelia anjelských kľúčov zúčastniť aj na testovacích jazdách, aby si otestovali svoje zručnosti a precvičili sa.

Avicar

​Cieľom spoločnosti Avicar je vytvoriť novú formu motoristického športu, s názvom A-0 (zero seat) podľa vzoru F-1. A-0 pravdepodobne osloví fanúšikov videohier, ale záujemcovia o automobilové preteky budú mať k dispozícii čoraz viac futuristických možností, pokiaľ ide o preteky, od Formuly 1 vo vzduchu až po preteky samojazdiacich vozidiel.

Súvisiace články