Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa odborníkov na umelú inteligenciu by roboty mohli do desiatich rokov nahradiť 39 percent domácich prác
Zdielať na
Tech

Podľa odborníkov na umelú inteligenciu by roboty mohli do desiatich rokov nahradiť 39 percent domácich prác

Zdroj: Pexels

Výskumníci z Oxfordskej univerzity a Univerzity Ochanomizu v Tokiu požiadali 65 odborníkov v oblasti umelej inteligencie (AI), aby predpovedali, aký rozsah automatizácie domácich prác by mohol nastať v nasledujúcich desiatich rokoch.

Z prieskumu uverejnenom v časopise PLOS One vyplynulo, že najväčšiu zmenu zaznamenajú nákupné zvyky v potravinách (so 60-percentnou automatizáciou), zatiaľ čo oblasť starostlivosti o rodinu zostane väčšinou nezmenená. Zaujímavé je, že spomedzi 29 britských expertov boli muži vo všeobecnosti optimistickejší, pokiaľ ide o automatizáciu domácich prác, ako ich ženské náprotivky, zatiaľ čo v Japonsku to bolo naopak.

V prípade domácich prác, ako je varenie, upratovanie alebo nakupovanie, sa očakáva automatizácia 44 percent úloh, zatiaľ čo v prípade prác, ako je starostlivosť o domácnosť, výchova detí alebo starostlivosť o starších členov rodiny, sa očakáva automatizácia len 28 percent.

Výskumníci poukazujú na to, že skúsenosti z predchádzajúcich prognóz ukazujú, že odborníci sú niekedy príliš optimistickí, pokiaľ ide o automatizáciu, stačí sa pozrieť na situáciu so samojazdiacimi autami, ktoré ohrozujú pracovné miesta taxikárov a šoférov.

BBC citovala televízny program z roku 1966, ktorý tiež predpovedal, že roboty v najbližších desiatich rokoch prevezmú od ľudí bremeno domácich prác.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že v Británii ľudia vo veku 15 až 64 rokov trávia takmer polovicu svojho času štúdiom a prácou na neplatených domácich prácach, ako je varenie, upratovanie, výchova detí a starostlivosť, a nedávny výskum naznačuje, že v blízkej budúcnosti by sa mohol voľný čas ľudí výrazne zvýšiť, pretože úlohy sa budú automatizovať.

Digitalizácia, ktorá s tým ide ruka v ruke, má však potenciál narušiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, ako ukázala pandémia.

Súvisiace články