Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plánuje sa vesmírny rebrík, ktorý by mohol viesť na Mesiac alebo Mars
Zdielať na
Tech

Plánuje sa vesmírny rebrík, ktorý by mohol viesť na Mesiac alebo Mars

Zdroj: SpaceX

Systém, ktorý predstavili čínski vedci, je typom vesmírneho výťahu vyrobeného z uhlíkových nanorúrok a mohol by pomôcť pilotovaným misiám na Mesiac alebo Mars.

Myšlienku čínskeho vesmírneho výťahu, nazývaného "nebeský rebrík", predstavila v roku 2021 štátna služba Xinhuanet Global Service: animované video ukazuje, že centrálnou jednotkou systému by bola kapsula vyrobená z uhlíkových nanorúrok, ktorá by sa pomocou dlhých káblov dopravila na vesmírnu stanicu na nízkej obežnej dráhe Zeme, kde by jej robotické rameno pomohlo zakotviť.

Náklad alebo posádka prepravovaná v module by potom mohli cestovať do vesmíru oveľa lacnejším spôsobom, ale vesmírna stanica by bola len prvou zastávkou na celej ceste. Kapsula by po vyzdvihnutí ďalšieho nákladu pokračovala v ceste, teraz už bez káblov, na vzdialenejšie miesto, na inú vesmírnu stanicu, a odtiaľ na Mesiac alebo na Mars prostredníctvom ďalšej obežnej dráhy s nanotrubicami. Tento spôsob dosiahnutia vyšších priečok rebríka by astronautom a vesmírnym cestovateľom výrazne uľahčil prácu a mal by aj jednu veľkú výhodu: podľa Wanga Xiaojuna, vedúceho Čínskej akadémie technológie nosných rakiet (CALT), ktorý plán predstavil, by sa táto špeciálna technológia mohla použiť na dopravu astronautov a vesmírnych cestovateľov na Mars za približne štyri percentá v súčasnosti plánovaných nákladov na misiu. Systém bol pôvodne navrhnutý na podporu čínskeho pristátia na Mesiaci, ale neskôr sa ako potenciálne využitie ukázali aj misie na Mars.

Podľa CGTN Wang Xiaojun na konferencii GLEX (Global Space Exploration Conference) pred dvoma rokmi predstavil plány Číny na vypustenie prvej pilotovanej misie na Mars v roku 2033, ale ešte predtým na mapovanie možných miest pristátia a prieskumu planéty použijú roboty. Po misii v roku 2033 sa budú na Mars vysielať nové posádky každé dva roky, potom každé štyri roky a po vybudovaní kolónií, ktoré zabezpečia vhodné životné podmienky, budú možné pravidelné lety medzi Zemou a červenou planétou. Jeho súčasťou bude vesmírny výťah, ktorý zjednoduší cestovanie.

V prezentácii sa nezachádzalo do prílišných podrobností o tom, ako presne by sa dal vesmírny rebrík postaviť, ale dlho plánované koncepty vesmírneho výťahu majú mnoho praktických prekážok. Okrem zložitých technických problémov by bola konštrukcia zatiaľ veľmi náročná, pretože výroba potrebného množstva uhlíkových nanorúrok by stála obrovské množstvo peňazí. Napríklad spoločnosť Cheap Tubes Inc., výrobca nanomateriálov so sídlom v USA, predáva najlacnejšie typy jednostenných (jednorozmerných) a dvojstenných nanorúrok za 33,72 – 55 USD/gram, ale väčšina verzií má cenu oveľa vyššiu, a to až 300 USD/gram.

Súvisiace články