Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ovládanie počítača myšlienkami? Žiadne sci-fi, veda má za sebou prvé úspešné testy
Zdielať na
Tech

Ovládanie počítača myšlienkami? Žiadne sci-fi, veda má za sebou prvé úspešné testy

Zdroj: Pixabay

Boli zverejnené výsledky prvých klinických skúšok rozhrania mozog-počítač, ktoré sa dá implantovať do ľudskej mozgovej cievy. Stentrode podľa štúdií nespôsoboval žiadne zdravotné problémy a umožňoval subjektom ovládať digitálne zariadenia pomocou myšlienok.

Mozgový implantát spoločnosti Synchron by mohol spôsobiť revolúciu v spôsobe fungovania podobných terapií, a to niekoľkými spôsobmi: na jednej strane sa ich zariadenie Stentrode dá jednoducho vložiť do mozgových ciev bez väčšieho chirurgického zákroku a na druhej strane sa ukázalo, že umožňuje ochrnutým ľuďom ovládať digitálne zariadenia a komunikovať s vonkajším svetom len pomocou myšlienok. Spoločnosť začala klinické skúšky na ľuďoch v Austrálii pred niekoľkými rokmi a pozitívne výsledky boli hlásené už predtým, ale 9. januára boli zverejnené prvé výsledky štúdie a ako sa v správe uvádza, implantát sa v testoch osvedčil veľmi dobre.

V rámci programu SWITCH (Stentrode With Thought-Controlled Digital Switch) boli sledovaní celkovo štyria pacienti s rozhraním mozog-počítač (implantáty dostali piati, ale výsledky sa týkajú štyroch pacientov) a počas jedného roka sa zbierali údaje a hodnotil ich ďalší stav. Všetci účastníci boli muži s priemerným vekom 61 rokov a trpeli sklerózou. Kvôli ochrnutiu horných končatín neboli schopní vykonávať niektoré základné činnosti, ale oblasť mozgu zodpovedná za motorické funkcie a jeho okolie bola funkčná. To bolo pre test dôležité, pretože Stentrode bol implantovaný do jedného z vnútrolebečných prítokov vnútornej hrdlovej žily (sinus sagittalis superior), oblasti spojenej s koordináciou motorických a senzorických orgánov. BCI (brain-computer interface) je preto oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a menej riskantné umiestniť pacientom ako iné mozgové implantáty.

Katétrom zavedený Stentrode je pripojený k elektronickej jednotke na koži v hrudníku a s vonkajším svetom komunikuje, bez káblov. Digitálne zariadenia boli myšlienkovo riadené dekodérom (axon), ktorý z implantátu zistil zámer použiť motorické funkcie, t. j. nejaký druh pohybu, a previedol ho na digitálne príkazy. Signály boli reprezentované energetickými zmenami v určitých frekvenčných pásmach, vyvolanými vôľou používateľa. Počas testu všetky subjekty úspešne používali počítač s BCI a nevyskytli sa u nich žiadne závažné zdravotné ťažkosti.

Takto vyzerá implantát Stentrode.

Synchron

Takto vyzerá Stentrode pripojený k prijímacej a vysielacej jednotke.

Synchron

​Výskumníci spoločnosti Synchron sa pri testoch snažili zistiť, či by sa systém dal použiť na to, aby ľudia mohli ovládať počítače myšlienkami, a či je jeho používanie dlhodobo bezpečné. V oboch prípadoch dosiahli pozitívne výsledky, keďže neuroprotéza sa nepohla ani nespôsobila krvnú zrazeninu v tele pacientov a digitálne zariadenia používali tak ľahko, že v decembri minulého roka dokonca vytvorili prvú správu na Twitteri napísanú myšlienkami, ktorú pomocou BCI napísal Philip O'Keefe trpiaci amyotrofickou laterálnou sklerózou.

"Nie sú potrebné klávesnica ani hlasy. Tento tweet som vytvoril len tak, že som o ňom premýšľal."

- napísal na profile generálneho riaditeľa spoločnosti Synchron Thomasa Oxleyho.

Technológia spoločnosti Synchron vzbudila veľký záujem investorov vrátane Jeffa Bezosa a Billa Gatesa, takže so správnym financovaním by po austrálskych testoch mohli začať ďalší pilotný program v USA. Do štúdie COMMAND už boli vybrané tri osoby a očakáva sa, že sa prihlásia ďalší traja pacienti. Podobne ako v predchádzajúcich skúškach sa bude hodnotiť možnosť používať textové správy (SMS a e-mail), online nakupovanie a zdravotné aplikácie s BCI. 

Súvisiace články