Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyvinuli látku, ktorá odporuje prírodným zákonom: Je celkom úžasné, čo dokáže
Zdielať na
Tech

Vyvinuli látku, ktorá odporuje prírodným zákonom: Je celkom úžasné, čo dokáže

Zdroj: Pixabay

Objav vieme určite dobre využiť v medicíne.

Predstavte si bublinu, ktorá nepraskne hneď, ani po minúte, ale povedzme 465 dní po svojom vzniku. Že je to nemožné? Opak dokázali nedávno výskumníci.

Mydlová bublina je membrána z mydlovej vody, ktorá má guľovitý tvar a je to dosť nestabilný útvar. Keď sa z neho voda začne vyparovať alebo narazí na nejaký predmet, okamžite praskne, pretože sa rozpadne kontinuita jej molekúl.

„Živá“ bublina, ktorá vydrží 465 dní (teda jeden a štvrť roka), samozrejme, nevzniká týmto tradičným spôsobom. Bola vytvorená na univerzite v Lille vo Francúzsku pri štúdiu plynových bublín a vedci prišli na to, ako urobiť bubliny odolnejšími znížením ich vyparovania.

Na spevnenie tenkej vrstvy použili malé plastové guľôčky. V prípade niektorých bublín sa použila voda a v iných zmes vody a glycerínu, pričom glycerín bol v podstate mydlovou vodou.

Nakoniec sa „turbo“ verzia tohto posledného spôsobu ukázala ako neskutočne trvalá, pretože glycerín naviazal vodu a zabránil tak odparovaniu. Ale okrem toho, že 465 dní je úžasný rekord, na čo nám je takýto objav?

Je toho oveľa viac, než si na prvý pohľad myslíme, keďže technológiu možno využiť vo farmaceutickom priemysle aj v medicíne, ale budeme ju môcť aplikovať aj na určité komerčné produkty.

Súvisiace články