Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svetová senzácia na Marse: NASA urobila obrovské vyhlásenie!
Zdielať na
Tech

Svetová senzácia na Marse: NASA urobila obrovské vyhlásenie!

Zdroj: NASA

Vyzerá to tak, že nový vývoj uľahčí cestu človeka na červenú planétu.

V uplynulom období sa objavilo nespočetné množstvo veľkých i malých, dôležitých a zaujímavých správ o Marse, kde marťanské rovery Perseverance a Curiosity realizujú projekt historického rozsahu. Teraz však neprišlo oznámenie o nich, ale o inej dôležitej téme. Kyslík na červenej planéte totiž produkuje veľmi malý prístroj veľkosti desiatového boxu, nazvaný Moxie.

Moxie túto činnosť vykonáva od februára a vyprodukoval asi toľko kyslíka ako strom. Po zhliadnutí výsledkov sa odborníci rozhodli poslať na Mars oveľa výkonnejší stroj, ktorý už dokáže produkovať kyslík objemu stoviek stromov. A to je súčasťou oveľa väčšieho projektu.

Zariadenie jednoducho produkuje kyslík z atmosféry Marsu, ktorého 95 percent tvorí oxid uhličitý.

Moxie doteraz dokázala vyrobiť z oxidu uhličitého 6 gramov kyslíka za hodinu. Vedci tiež experimentovali s tým, ako sa produkcia kyslíka Moxie správa v každom ročnom období a dennej dobe a bolo dokázané, že špičkové zariadenie skutočne dokáže plniť svoju úlohu a spoľahlivo funguje v každej dennej dobe a ročnom období.

Po zhliadnutí vývoja sa rozhodli poslať na Mars oveľa predĺženejšiu verziu Moxie, ktorá je súčasťou projektu, v rámci ktorého by mohli ľudia vkročiť na povrch červenej planéty.

Súvisiace články